zdrowie2ikonanowe123
Kalina Samek
28/03/2013

Zdrowy olej rzepakowy

Czy tłuszcz może być zdrowy? Oczywiście, że tak! Musimy tylko pamiętać aby w naszym jadłospisie znalazły się wartościowe tłuszcze, czyli takie, które są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w skrócie: NNKT), bo to właśnie one pozytywnie wpływają na nasz organizm.

Wielu z nas tłuszcz kojarzy z niezdrową dietą oraz ciężkimi daniami, które nie wpływają dobrze ani na stan naszego zdrowia, ani na wagę naszego ciała. Jednak trzeba pamiętać, że tłuszcz jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który pełni wiele istotnych funkcji w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu i nie możemy go wyeliminować z naszego menu. Ponieważ tłuszcze różnią się między sobą, ważne jest jaki ich rodzaj wybieramy. Eksperci dowodzą, że trzeba wybierać tłuszcze, które są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). NNKT to kwasy, które nie są wytwarzane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Najlepiej znane to omega-3 i omega-6. W Polsce i większości państw Europy spożycie kwasów omega-3 jest zbyt niskie, a zwiększenie spożycia produktów w nie obfitujących byłoby bardzo korzystne. Kwasy omega – 3 są wręcz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i odpowiadają za wiele ważnych funkcji, decydując o prawidłowym przebiegu różnorodnych procesów życiowych.

Kwasy omega-3 i omega-6 wpływają korzystnie na wzrost poziomu „dobrego cholesterolu”(HDL), obniżając równocześnie poziom „złego cholesterolu”(LDH). Dzięki czemu chronią nasze żyły i tętnice przed miażdżycą oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia różnych chorób układu krążenia. Spożywając kwasy omega, szczególnie omega-3, chronimy serce przed zawałem i zapewniamy mu prawidłowe funkcjonowanie.   Kwasy ALA (omega-3) oraz LA (omega-6) stanowią bardzo istotny element diety najmłodszych, ponieważ wpływają na ich prawidłowy wzrost i rozwój. Zgodnie z rekomendacją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) tłuszcze powinny dostarczać ok. 30-45 % całodobowego zapotrzebowania na energię dziecka. Kwasy linolowy LA (omega-6) i alfa-linolenowy ALA (omega-3) należące do grupy NNKT, znakomicie spełniają tą rolę, jednocześnie wspomagając w prawidłową pracę mózgu oraz wzroku.

NNKT biorą udział we wchłanianiu i transporcie witamin, które korzystnie wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Np: witaminy E – zwanej witaminą młodości, która chroni przed stresem oksydacyjnym, odpowiedzialnym za przyspieszenie procesów starzenia się skóry (ze względu na osłabienie struktur komórkowych skóra staje się bardziej podatna na uszkodzenia, wysuszenie, powstawanie zmarszczek oraz różnego typu niedoskonałości). NNKT pomagają również w transporcie prowitaminy A (zwanej beta-karotenem), oraz witaminy K , która pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.

Bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych jest olej rzepakowy, którego mała porcja (tylko 2 łyżki dziennie) pozwala pokryć zapotrzebowanie fizjologiczne człowieka na kwas ALA z rodziny omega-3. Olej rzepakowy stanowi bogate źródło kwasu omega-3 gdyż zawiera go aż 10%. Nie tylko jednak to decyduje o jego prozdrowotności. W przypadku NNKT ważne są również proporcje. Stosunek omega-6 do omega-3 w diecie nie powinien przekraczać 4:1. W oleju rzepakowym wynosi on 2:1, co z punktu widzenia potrzeb żywieniowych człowieka jest idealne. Olej jest nazywany oliwą północy gdyż zawiera prawie tyle samo kwasu oleinowego (omega-9) co oliwa. Natomiast dodatkowo przewyższa oliwę poprzez zawartość omega-3 ( zawiera go 10 razy więcej). Z powodzeniem może być stosowany w kuchni do smażenia, pieczenia oraz na surowo jako składnik sosów lub surówek.

zdrowie2ikonanowe123
zdrowie2ikonanowe123

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.