Tak jak mieszkanie w zaśmieconym domu utrudnia i komplikuje życie tak samo utrudnione jest funkcjonowanie organizmu zaśmieconego toksynami. Nagromadzone toksyny to trucizny, które zaśmiecają nasz organizm i mogą poważnie zaburzać jego funkcjonowanie. Toksyny są poważnym zagrożeniem dla ludzkiego organizmu, występują najczęściej w bardzo małych dawkach o różnym stężeniu i oddziałują na ludzki organizm przez długi, wieloletni okres czasu. Skupiska szkodliwych toksyn są dosłownie wszędzie. Najczęściej spotykanymi toksynami są pestycydy, węglowodory lub dioksyny. Powstają one w wyniku spalania śmieci lub zanieczyszczeń powodowanych odpadami przemysłowymi. W naszym otoczeniu i pożywieniu występuje wiele toksycznych substancji, miedzy innymi są to metale takie jak glin, ołów i kadm.
Toksyny docierają do naszego organizmu każdego dnia i wieloma drogami – poprzez skórę, oddychanie oraz jedzenie. Przyczyną są związki chemiczne występujące w otaczającym nas środowisku i żywności, niewłaściwa dieta, nadużywanie leków czy nawet codzienny stres. Jedynym sposobem by przeciwdziałać zatruciu organizmu jest detoksykacja, która polega, m.in. na stosowaniu odpowiednich produktów przyspieszających proces oczyszczania poprzez transport toksyn do nerek i ich wydalenie. W opinii Radosława Króla, specjalisty w dziedzinie odżywiania najskuteczniejsze są produkty alkalizujące krew i przywracające jej prawidłowe pH oraz zawierające w swoim składzie bardzo dużą ilość antyoksydantów. Podobnie mieszanki ziołowe stymulujące pracę układu limfatycznego i oczyszczające organizm na poziomie komórkowym. Takie właśnie rekomenduje w opracowanym sposobie odżywiania – „Programie Królów”, jaki realizowany jest przez Gabinety Studio Zdrowia w całej Polsce.
Najpopularniejsze w oczyszczaniu organizmu są diety owocowo-warzywne. O diecie oczyszczającej mówi Agnieszka Lemańczyk, lek.med. z Czapielskiego Młynu: Dieta oczyszczająca to tzw. niezupełna dieta lecznicza. Rekomendują ją specjaliści jako najlepszą formę oczyszczania organizmu. Jest bezpieczna i nieszkodliwa. Dieta warzywno-owocowa składa się z produktów, które są bogate w naturalne przeciwutleniacze. Wspomagają one procesy naprawcze oraz działają oczyszczająco, uzdrawiająco i odmładzająco. Odstawienie pokarmów budulcowych i wysokoenergetycznych – białka, tłuszczy, węglowodanów szybkowchłanialnych powoduje przestawienie się organizmu na odżywianie wewnętrzne – a to prowadzi do pozbywania się przez organizm bezwartościowych złogów, zdegenerowanych tkanek i wykorzystanie ich jako źródło pożywienia. W efekcie uzyskujemy oczyszczenie, leczenie oraz odmłodzenie organizmu. Dieta ta występuje w kilku formach, w zależności od potrzeb:dieta mieszana – w ciągu dnia spożywa się jeden posiłek wg diety warzywno-owocowej (wspomaganie organizmu);dieta jednodniowa – jeden dzień w tygodniu wyłącznie na warzywach i owocach (profilaktycznie);dieta kilkudniowa (profilaktycznie lub zdrowotnie);dieta kilkutygodniowa (od 2 do 6 tygodni) – tylko pod nadzorem specjalistów (zdrowotnie).Dieta warzywno-owocowa jest zalecana nie tylko jako wspaniała forma oczyszczenia i odmłodzenia organizmu. Badania pokazują, że ma ona pozytywny wpływ na stan zdrowia wielu pacjentów. Zapoczątkowanie zmiany stylu życia w trakcie pobytu w ośrodku, daje szansę kuracjuszom na rzeczywiste pozbywanie się problemów zdrowotnych (głównie chorób cywilizacyjnych) i dzięki temu zminimalizowanie leczenia farmakologicznego do bezwzględnego minimum
O ile diety oczyszczające mają wielu zwolenników, to przeciwne emocje budzą obecnie głodówki. Pozbawienie organizmu dowozu energii z zewnątrz sprawia, że zaczyna on spalać zapas glukozy, a potem tłuszczów. To właśnie w tkance tłuszczowej znajdują się ogromne ilości toksyn, które zostają uwolnione do krwi, by potem trafić z pomocą systemów pokarmowego i wydalniczego na zewnątrz. – Głodówka może znacznie osłabiać organizm i powodować szereg działań niepożądanych, dlatego prowadzona może być tylko i wyłącznie pod ścisłą kontrolą lekarza. Takich wymagań nie stawiają suplementy diety dostępne w aptekach bez recepty – mówi przedstawiciel preparatu Saluran (Vitana), porzeznaczonego do stosowania przy detoksykacji organizmu.
CytujSkomentuj
No i bardzo dobrze, że coraz więcej się mówi i pisze o prozdrowotnych właściwościach darów natury, jakimi są warzywa i owoce. Wiadomo że teraz mało co jest bez chemii i to też często rozumianej bardzo dosłownie ale naprawdę jest różnica między czipsami o zapach „X” a sałatką i dlatego lato i jesień to znakomita pora na zbieranie i zrobieine choć kilku słoików pomidorów czy leczo do domowej spiżarki