Składniki:
– 200 ml naturalnego, odtłuszczonego mleka sojowego
– 100 g lekkiego twarogowego serka homogenizowanego
– sok z 1/2 cytryny
– kilkanaście listków świeżej mięty
– stewia (około 10 tabletek)
– 1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy na ogniu lub w kuchence mikrofalowej, dodajemy stewię oraz żelatynę. Nieustannie mieszamy, aż składniki się połączą. Wlewamy sok z cytryny oraz połowę posiekanych liści mięty. W oddzielnym naczyniu dokładnie rozgniatamy twarożek z pozostałą częścią mięty. Kiedy mleko nieco ostygnie, wlewamy je do twarogowej masy. Dokładnie mieszamy. Konsystencja powinna być dość płynna. Wstawiamy wszystko do lodówki i po kilku godzinach nasz deser jest gotowy.
Kaloryczność: 120 kcal
Węglowodany: 4 g
Tłuszcz: 4 g
Białko: 17 g
CytujSkomentuj
Szukałam własnie pomysłu na deser tu proszę coś nowego i pewnie smacznego ….;)