Składniki:
– 100 g polędwicy wołowej
– 1 całe jajo
– 1 białko
– 1 łyżka siemienia lnianego
– 1 marchewka
– 1/2 selera
– 1 pietruszka
– 1/2 cebuli
– 2 ząbki czosnku
– dwa średniej wielkości kawałki pieczywa żytniego razowego
– ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Mięso zmielić w maszynce. Warzywa zetrzeć na tarce i dodać do mięsa. Wbić jajo, oraz białko, dodać przyprawy oraz zmielone siemię lniane. Wszystko dokładnie wymieszać i uformować niewielkie kulki. Gotować w bulionie wołowym (lub osolonej wodzie) przez 20 minut. Podawać z pieczywem razowym żytnim (proponuję podgrzać je w tosterze)
Kaloryczność: 368 kcal
Białko: 31 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 43 g
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.