Według najnowszego badania „Student Y”, przeprowadzonego przez Centrum Promowania Zrównoważonego Stylu Życia Uniwersytetu Łódzkiego, studenci nie dbają o właściwą dietę. Przejawia się to w braku regularności posiłków oraz niskiej ich jakości. Część z nich rezygnuje w ogóle ze śniadań, ze względu na brak czasu lub apetytu. Natomiast dla innych śniadanie to napój (kawa lub herbata) i papieros, spożywane późno, bo między 12:00 a 14:00. Ponadto młodzi oszukują głód niezdrowymi przekąskami, typu fast food lub słodycze.
Wyniki badań zaniepokoiły specjalistów ds. żywienia.
Pomijanie porannego posiłku ma negatywne skutki na nasz organizm, ponieważ to śniadanie dostarcza niezbędnych witamin i mikroelementów oraz energii na cały dzień. Zmniejsza także ryzyko podatności na stres, poprawia nastrój i koncentrację oraz pomaga utrzymać dobrą kondycję i stałą wagę – wyjaśnia Małgorzata Sienkiewicz dyplomowany Technolog Żywności z Zakładów Tłuszczowych Bielmar Sp. z o.o., organizator ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa” – Badania potwierdziły ciągłą potrzebę edukacji młodego pokolenia i ich rodziców zachęcenia ich do zmiany obecnych przyzwyczajeń. Już od trzech lat, w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa”, uczymy młodzież prawidłowych zasad odżywiania, ponieważ nawyki żywieniowe, wypracowane we wczesnych latach (np. rodzinnym domu) procentują na przyszłość.
Regularne spożywanie śniadań jest niezwykle istotne dla osób, które mają przed sobą egzaminy, wiążące się z wzmożonym wysiłkiem intelektualnym, porównywalnym do wysiłku maratończyka. W szczególności przed egzaminami nie powinno się wychodzić bez właściwie przygotowanego śniadania, to znaczy odpowiednio zbilansowanego w najważniejsze składniki.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.