Na polskim rynku pojawiła się jednak niedawno linia wędlin Natura firmy Konspol. Różnią się one dość znacznie w stosunku do większości wędlin dostępnych na półkach sklepowych.
Po pierwsze wytwarzane są w 100% z mięsa kurczaka, które zwykle jest dużo lepsze jakościowo niż mięso wieprzowe. Po drugie wędliny z tej linii nie zawierają konserwantów, które negatywnie wpływają na zdrowie, pojawią się za to naturalne przyprawy i ekstrakty warzyw. Po trzecie nie występuje w nich gluten, który może wykazywać działanie uczulające zarówno u dzieci jak i u dorosłych. Oznaczone są specjalnym znakiem „przekreślonego kłosa”, który jest znakiem rozpoznawczym i ma pomóc w odróżnieniu produktów bezglutenowych od tych tradycyjnych, zawierających gluten. Oznacza to, że wędliny z tej linii mogą być bez obaw spożywane również, przez osoby cierpiące na celiakię.
Linia Natura to również produkty, które nie zawierają laktozy, to kolejny ukłon w stronę osób z naturalnym niedoborem enzymu – laktazy – uczulonych na produkty mleczne.
Większość wędlin na polskim rynku wędzona jest metodami polegającymi na rozpylaniu związków chemicznych, dymu i przypraw, produkty z linii Natura wędzone są tradycyjnymi metodami z użyciem dymu z drewna bukowego. A dla osób szczególnie dbających o linię firma Konspol przygotowała specjalnie, odtłuszczone produkty Light, które zawierają znikome ilości tłuszczu i mogą być spożywane nawet podczas restrykcyjnych diet.
Wszystko to sprawia, że produkty z Linii Natura są ogromną innowacją na polskim rynku wędliniarskim i z powodzeniem mogą być stosowane w codziennym jadłospisie przez osoby dbające o zdrowy styl życia.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.