Gości ona na większości stołów, szczególnie w okresach świątecznych. Sposób jej przygotowania jest bardzo prosty. Ugotowane i wystudzone ziemniaki i marchewkę kroimy w kosteczkę, dodajemy konserwowy groszek, ogórki kiszone i ugotowane na twardo jajka. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie dodajemy majonez i mieszamy. Po lekkim schłodzeniu w lodówce sałatka jest gotowa do spożycia. Proporcje poszczególnych możemy dowolnie modyfikować w zależności od własnych upodobań. Poza tym tylko od nas zależy jakich użyjemy dodatkowo składników. Na stołach możemy spotkać jej wiele odmian, które w swoim składzie mają dodane np. grzyby w occie czy kukurydzę konserwową. Można ją podawać zarówno do wędlin jaki i dań obiadowych np. do bigosu, kotletów czy też gołąbków. Dobrze smakuje również z innymi przystawkami podawanymi na zimno jak chociażby śledź czy ryba po grecku.
Nieco inny rodzaj sałatek staje się popularny szczególnie w okresie letnim, gdy na stołach często pojawiają się potrawy grillowane. W tym okresie roku mamy szeroki dostęp do świeżutkich warzyw i owoców. Nic więc dziwnego, że to właśnie one najczęściej królują na naszych stołach. Przygotowanie odpowiedniej sałatki ogranicza jedynie dostęp do poszczególnych produktów a także nasz gust kulinarny i wyobraźnia. Można powiedzieć, że sałatkę można przygotować praktycznie ze wszystkiego. Podstawą najpopularniejszych rodzajów tego typu potraw jest sałata lodowa. Umyta i poszatkowana stanowi idealne tło dla innych warzyw jakie kolejno do niej dodajemy. Pokrojone w „ósemki” pomidory, ogórki, ser feta, pieprz i odrobina soli morskiej. Wszystko polane niewielką ilością oliwy będzie idealnym dodatkiem chociażby do grillowanej kiełbaski. Również w tym przypadku możemy dowolnie modyfikować skład sałatek. Dla lubiących bardziej śródziemnomorskie smaki idealny dodatkiem będą np. oliwki.
Jeszcze innym rodzajem sałatek, które możemy wyróżnić, są sałatki zawierające w swoim składzie produkty mięsne bądź rybne. Bardzo popularne są szczególnie te z tuńczykiem. Wszelkie jej odmiany są z jednej strony bardzo zdrowe, z drugiej najczęściej proste w przygotowaniu. Często ich podstawowym składnikiem jest sałata do której dodajemy pomidory, odrobinę cebulki, kukurydzę konserwową i tuńczyka w sosie własnym. Wszystko doprawiamy do smaku i od razu podajemy na stół.
Pomysłów na sałatki jest bardzo wiele. Każdy może stworzyć swoją własną sałatkę, która będzie odzwierciedleniem naszych kulinarnych gustów. Sprawdzone przepisy na wiele z nich znajdziesz m.in. na poniższych stronach:
CytujSkomentuj
Lubie Winiary, to dobry polski produkt. no i sa bardzo tanie oraz dostepne tez poza PL w „polskich sklepach”.
Mam swoich faworytow z ich przetworow i chetnie po niej siegam na co dzien czy to do tostow czy do codziennych kanapek.
Jest to tez bardzo wygodne dla leniuszkow ktore nie robia latem wlasnych sloikow.