1458607_765011070179813_314976210_n
Jacek Bilczynski
06/06/2014

Pyszna wołowina

Wołowina jest mięsem, które może okazać się znakomitym kompanem zdrowej diety. Zawiera dużo kreatyny, która może pomóc budować mięśnie

Do tego solidna dawka żelaza oraz sprzężony kwas linolowy – składniki, których próżno szukać w takiej ilości w drobiu czy wieprzowinie. Jednak jej przygotowanie często nastręcza wiele problemów. Podpowiadamy więc jak usmażyć wołowinę by była soczysta, aromatyczna i delikatna.

Zacznijmy od wyboru odpowiedniego kawałka. Najchudsza i najlepsza jakościowo będzie polędwica. Powinna mieć grubość około 3cm. Jeśli na mięsie znajdują się kawałki tłuszczu można je wyciąć.

Kolejny krok to pozostawienie mięsa w temperaturze pokojowej na około 30-45 minut, dzięki temu włókna mięśniowe ulegną rozluźnieniu.

Następnie należy rozgrzać patelnię, powinna być bardzo gorąca, warto użyć odrobiny oleju kokosowego ponieważ jego temperatura rozkładu jest wysoka.

Mięso doprawiamy odrobinę solą i smażymy przez około 2,5-3 minut z każdej strony, co minutę obracając i nacierając ząbkiem czosnku (nie nakłuwamy mięsa!). Pod koniec smażenia wrzucamy na patenie odrobinę rozmarynu.

Po usmażeniu doprawiamy pieprzem i pozostawiamy mięso na kilka minut (nie kroimy go i nie nakłuwamy).

Tak przygotowana wołowina będzie przypieczona na zewnątrz i delikatna, soczysta, różowa w środku. Znakomicie nadaje się do warzyw, pieczywa, ryżu, makaronów czy batatów.

1458607_765011070179813_314976210_n
1458607_765011070179813_314976210_n

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.