Cytrusy
Są znakomitym źródłem witaminy C, która wpływa na produkcję interferonu, białka, które walczy z drobnoustrojami. Cytryna, grapefruit (najlepiej czerwony), pomarańcze – w tym okresie są świeże i niezwykle wartościowe. Już jeden owoc potrafi pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dodatkowo zawierają dużo antyoksydantów oraz rutyny, która chroni naczynia krwionośne.
Mrożone warzywa
Panuje przekonanie, że warzywa powinny być spożywane wyłącznie na surowo i w świeżej postaci. W okresie zimowym jest to jednak utrudnione. Okazuje się, że mrożone mieszanki warzywne nie są wiele gorsze od warzyw „prosto z sadu”. Proces zamrażania powoduje zwykle utratę witamin jedynie na poziomie 10-15 proc. Najistotniejsze, by tego rodzaju warzyw nie rozmrażać przed przygotowaniem, ponieważ wówczas tracą najwięcej cennych składników odżywczych. Mrożoną mieszankę należy umieścić na kilka chwil w gotującej się wodzie, jednak bez wcześniejszego rozmrażania.
Kiszona kapusta
Kapusta jest znakomitym źródłem witaminy C, Witaminy K, B6, Kwasu foliowego, Żelaza i Potasu, Wapnia i Magnezu oraz Błonnika pokarmowego. Wykazuje niezwykle silne działanie antyoksydacyjne, wspomaga proces regeneracji tkanek – w tym mikrouszkodzeń mięśni po wysiłku fizycznym. Sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i poprawie funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.
Wpływa pozytywnie na odporność, co jest szczególnie istotne w okresie przeziębień i grypy.
Pomaga walczyć z pasożytami układu pokarmowego i stymuluje pasaż jelitowy, czyli innymi słowy mówiąc, poprawia pracę układu pokarmowego.
Duże ilości sulforanu, sprawiają, że poleca się ją w profilaktyce chorób nowotworowych.
Kapusta sprawdzi się również jako przyzwoite lekarstwo na kaca.
Te pozytywne właściwości można wyliczać dość długo, wszystko to sprawia, że z powodzeniem można ją zaklasyfikować do produktów spożywczych o szczególnych właściwościach pro-zdrowotnych.
Przy jej wyborze należy zwrócić uwagę na to, by nie była pasteryzowana, ponieważ ten proces sprawia, że kapusta traci większość swoich walorów zdrowotnych. Warto sięgać po tę bez konserwantów i sztucznych dodatków. Najlepsza jest kapusta pakowana w specjalne opakowania z tak zwaną membraną, która pozwala na wydobywanie się gazów, nie wpuszczając jednocześnie powietrza do środka.
Jak przyrządzić?
Jeśli do kiszonej kapusty dodamy nieco octu, może okazać znakomitą przekąską przed tłustymi posiłkami, ponieważ hamuje wchłanianie części tłuszczu z pożywienia. Praktyki tej jednak nie należy nadużywać, ponieważ hamuje również wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczu.
Sam sok z kapusty również wykazuje bardzo szerokie spektrum działania i z powodzeniem można go pić lub dodawać do warzyw.
Kapuściane ciekawostki
Kapusta najprawdopodobniej wywodzi się z rejonu Morza Śródziemnego, znana już ponad 2500 lat p.n.e. Niezwykłe, lecznicze właściwości kapusty wykorzystywali Rzymianie, uważali ją za panaceum na wszystkie choroby. Od XVI wieku, dzięki królowej Bonie, kapusta pojawiła się na polskich stołach. W starożytności kapuście stawiano Świątynie, kapusta i dziś ma swoje święto w Niemczech oraz w Polsce, w Charsznicy, gdzie co roku, w drugą niedzielę września, obchodzone są Charsznickie Dni Kapusty. W małopolskiej miejscowości Charsznica kiszoną kapustę produkuje się od ponad 600 lat! Cały czas wytwarzana jest taką samą, tradycyjną metodą, jedynie przy użyciu soli – bez konserwantów. A to najważniejsze, żeby wybierając produkty zimą, takie, które są przetworzone – unikać dodatków chemicznych i stawiać przede wszystkim na naturalność.
O właściwościach zdrowotnych kiszonej i surowej kapusty można poczytać na stronie producenta - firmy BRASSICA – www.kiszonakapusta.pl, gdzie oprócz innych ciekawych informacji, przepisów kulinarnych, znaleźć można 100 przykładów zastosowania kapusty w leczeniu różnych dolegliwości.
Kiszona kapusta z Charsznicy bogata jest w przeróżne witaminy, błonnik pokarmowy, składniki mineralne, antyoksydanty, wolne aminokwasy, karoteny, antocyjany.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.