kurczaksliwka_ikona
Jacek Bilczynski
26/06/2014

Kurczak faszerowany śliwką

Śliwka w połączeniu z kurczakiem to doskonały pomysł na zdrowy i smaczny obiad. Jako dodatek wracająca do łask kasza gryczana. Przepis przygotował Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy” i „FIT od kuchni”

SKŁADNIKI:
– 50 g kaszy gryczanej
– 200 g zielonej fasolki (można użyć mrożonej)
– 15 g suszonych śliwek
– średniej wielkości filet z piersi kurczaka
– 1/4 czerwonej cebuli
– 1 łyżeczka sezamu

PRZYGOTOWANIE:

Przy użyciu ostrego noża zrobić w mięsie kieszonkę, umieścić w niej pokrojone śliwki i spiąć wykałaczką. Czosnek posiekać, dodać curry,
szczyptę soli, musztardę i ocet. Dokładnie wymieszać na formę marynaty, a następnie umieścić w niej mięso. Odstawić do lodówki na 30
minut. Marynowanego kurczaka ze śliwką piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, smarując co 5 minut pozostałą częścią marynaty. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Fasolkę umieścić na patelni i podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę, doprawić pieprzem i suszoną pietruszką. Podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Dodać ugotowaną kaszę i tarty parmezan. Wymieszać i pozostawić na ogniu przez 1 minutę. Kaszę posypać sezamem i umieścić na talerzu wraz z pieczonym mięsem.

Kaloryczność: 457 kcal
Białko: 35 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 59 g

kurczaksliwka_ikona
kurczaksliwka_ikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.