kurczakszparagi_ikona
Jacek Bilczynski
11/02/2015

Kurczak z mozzarellą i szparagami

Szparagi to przepyszne i zdrowe warzywo, które świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs. Warto spróbować, tym bardziej, że sezon na świeże szparagi trwa bardzo krótko, bo tylko do końca czerwca. Przepis przygotował Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”

SKŁADNIKI:
– 150 g piersi kurczaka
– 30 g sera mozzarella
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki masła
– 200 g zielonych szparagów
– 2 łyżeczki oleju lnianego
– 2 łyżeczki pestek słonecznika
– 100 ml wody
– oregano, bazylia
– czarny pieprz, szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
Szparagi umyć i odciąć końcówki (około 2 cm). Kurczaka pokroić na cienkie płaty. Natrzeć czosnkiem, odrobiną soli i umieścić kawałek sera mozzarella, a następnie zwinąć w rulon. Kurczaka oraz szparagi umieścić w brytfance. Podlać wodą, posypać przyprawami.
Na szparagach ułożyć odrobinę masła. Piec w piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec posypać pestkami słonecznika i polać olejem lnianym.

Kaloryczność: 370 kcal
Białko: 37 g
Tłuszcz: 22 g
Węglowodany: 6 g

kurczakszparagi_ikona
kurczakszparagi_ikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.