SKŁADNIKI:
– 70 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
– 100 g szynki wędzonej z kurczaka
– 1 duża marchewka
– 2 łyżki groszku konserwowego
– 1 łyżka tartego parmezanu
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 200 ml bulionu warzywnego
– 1 ząbek czosnku
– świeża mięta
– bazylia, oregano
– biały pieprz, szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Marchewkę zetrzeć na tarce, połączyć z groszkiem i drobno posiekanym czosnkiem. Umieścić na rozgrzanej patelni teflonowej, smażyć przez 2-3 minuty nieustannie mieszając. Dodać bulion, doprawić pieprzem, bazylią i oregano. Dusić do odparowania 3/4 płynu, a następnie zmiksować blenderem. Makaron wymieszać z pokrojoną wędliną i oliwą z oliwek. Dodać sos, siekaną miętę i posypać parmezanem. Udekorować listkiem mięty.
Kaloryczność: 487 kcal
Białko: 31 g
Tłuszcz: 15 g
Węglowodany: 57 g
CytujSkomentuj
Właśnie szukam jakiegoś pysznego przepisu na weekendowe lenistwo a to nie wygląda na jakieś bardzo skomplikowane danie. No i makaron, który kocham pod każdą postacią dam znać po.