SKŁADNIKI:
– 200 g filetu z dorsza
– puszka pomidorów bez skóry
– 50 g kaszy gryczanej
– 2 marchewki
– 1/2 cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 1/4 niewielkiego brokuła
– 1/2 pęczka świeżego koperku
– 1/2 pęczka świeżej kolendry
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– biały pierz, szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Ryb podzielić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz zblendowane pomidory z puszki. Doprawić pieprzem, przykryć i umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza na 10 minut. Następnie dodać pokrojoną marchewkę, kawałki brokuła, siekaną kolendrę i koperek. Dokładnie wymieszać i ponownie umieścić w piekarniku na 7-8 minut (dzięki temu, warzywa nie będą zbyt miękkie). Następnie odstawić na 5-10 minut do ostygnięcia i wymieszać z
oliwą z oliwek. Podawać z kaszą gryczaną, ugotowaną w lekko osolonej wodzie.
Kaloryczność: 508 kcal
Białko: 41 g
Tłuszcz: 12 g
Węglowodany: 59 g
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.