krem_ikona
Jacek Bilczynski
01/12/2014

Krem pomidorowy

Pomidory są bogate w dobroczynny dla zdrowia likopen, a papryka nadaje zupie wyrazistości. Autorem przepisu jest Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”

SKŁADNIKI:
– 2 duże pomidory
– 1 marchewka
– 1/2 cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
– 150 ml wody
– świeża bazylia, czarny pieprz,
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
Pomidory zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, a następnie obrać ze skórki. Marchewkę zetrzeć na tarce, posiekać cebulę i czosnek. Umieścić wszystkie składniki w blenderze, dodać kilka listków bazylii. przyprawy, wodę i zmiksować na jednolitą masę. Gotować kilka minut na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje. Dodać łyżeczkę jogurtu i udekorować bazylią.

Kaloryczność: 110 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcz: 2 g
Węglowodany: 19 g

krem_ikona
krem_ikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.