SKŁADNIKI:
– 150 g zielonego groszku z puszki
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1/2 limonki
– szczypta soli, pieprz
– odrobina gałki muszkatołowej
– 3/4 szklanki wody
– 1 łyżka płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
Groszek umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy przez około 3 minuty. Dodajemy drobno posiekany czosnek, przyprawy i sok z limonki, a następnie miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dodajemy oliwę z oliwek i pozostawiamy na ogniu przez 3-4 minuty. Gotowy krem posypujemy płatkami migdałów.
Kaloryczność: 221 kcal
Białko: 9 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 17 g
CytujSkomentuj
Właśnie przed chwilą jadłam bardzo żałuję, że nie można tu umieszczać zdjęć bo bym chętnie moj piękny kremik pokazała. Co prawda bez migdałów, bo nie mialam, ale cała reszta była dostępna w spiżarce. Właśnie za to lubię zupy kremy, że łatwo się je robi a je z ogromną przyjemnością.