Układ krążenia
Odkładanie blaszki miażdżycowej, zawały, oraz inne, liczne schorzenia układu sercowo naczyniowego, spowodowane są w przeważającej mierze niewłaściwym spożyciem tłuszczy. Choć słowo „niewłaściwe” może okazać się dziwne, jest jak najbardziej na miejscu. Należy pamiętać, że
problem ten nie wynika ze spożycia tłuszczu zwierzęcego, ale niewłaściwych proporcji tłuszczu w diecie. W idealnym przypadku powinniśmy spożywać 1/3 tłuszczy zwierzęcych, 1/3 tłuszczy jednonienasyconych i 1/3 tłuszczy wielonienasyconych. Niestety, tradycyjna polska kuchnia, dostarcza przede wszystkim tłuszczu zwierzęcego, co nie sprzyja dobremu zdrowiu. Stąd tłuszcze zwierzęce przyjęło się traktować jako te złe. To jednak prawda połowiczna. Niemniej, awokado skutecznie pomoże wyrównać ów bilans, dzięki zawartości kwasów jednonienasyconych oraz
Omega-3. Oznacza to, że jego spożycie zmniejsza ryzyko chorób układu krwionośnego i obniża poziom cholesterolu.
Odchudzanie
Głównym winowajcą otyłości nie są tłuszcze, jak przyjęło się twierdzić. Okazuje się, że to węglowodany, szczególnie te proste i wysokoprzetworzone promują odkładanie tkanki tłuszczowej bardziej, niż jakiekolwiek inne składniki pokarmowe. Co więcej, odpowiednie spożycie tłuszczu, szczególnie kwasów jednonienasyconych, oraz tych z rodziny Omega-3, znakomicie hamuje łaknienie, sprzyja ustabilizowaniu poziomu insuliny i nasila procesy spalania tkanki tłuszczowej. Zjawisko to zostało potwierdzone licznymi badaniami naukowymi. Stany zapalne stawów, popularnie nazywane artretyzmem, to częsta dolegliwość, która zwykle pojawia się po 40-50 roku życia. Za przyczynę uznaje się mediatory stanu zapalnego, które organizm produkuje w nadmiernych ilościach. Objawia się to bólem oraz ograniczeniem ruchomości stawów i zwykle ulega nasileniu pod wpływem mleka, cukru, pszenicy czy kukurydzy. Zawarte w awokado fitosterole i przeciwutleniacze, takie, jak witamina E, witamina C czy karotenoidy, wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe i znakomicie wspomagają leczenie oraz działają profilaktycznie.
Sałatka z tuńczykiem, orzechami i awokado
Składniki:
– 120 g tuńczyka z wody
– 1/4 awokado
– 200 g białej kapusty
– 1 pomidor
– 15 g orzechów włoskich
– 10 oliwek zielonych
– odrobina ostrej papryki chilli
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 2 łyżeczki octu balsamicznego
– czarny pieprz, odrobina soli
Przygotowanie:
Kapustę posiekać, dodać tuńczyka, pokrojonego pomidora, awokado, orzechy i oliwki. Sok z cytryny połączyć z octem i siekaną papryką chilli. Dodać do sałatki, a następnie doprawić pieprzem i szczyptą soli.
Kaloryczność: 374 kcal
Białko: 24 g
Tłuszcz: 18 g
Węglowodany: 9 g
Spaghetti z drobiem i sosem pomidorowym
Składniki:
– 75 g makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti
– niewielki filet z piersi kurczaka
– 1 pomidor
– 1 ząbek czosnku
– 1/4 awkado
– kawałek pora (około 10cm)
– 100 ml drobiowego bulionu, 3 rzodkiewki
– suszona bazylia, pietruszka, kolendra, czarny pieprz i szczypta soli
Przygotowanie:
Czosnek posiekać i wrzucić na patelnię, po chwili dodać drobno pokrojonego i obranego ze skóry pomidora. Doprawić bazylią, pietruszką, kolendrą i pieprzem. Smażyć przez 3-4 minuty, a następnie dodać bulion i dusić na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać ugotowanego wcześniej i pokrojonego kurczaka (mięso można również przygotować w piekarniku). Makaron ugotować i wymieszać z sosem. Dodać pokrojone awokado, rzodkiewkę i siekany por.
Kaloryczność: 493 kcal
Białko: 33 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 61 g
CytujSkomentuj
Uwielbiam awokado <3 pyszne z odrobinką cebuli, kilkoma liśćmi kolendry i dwiema kroplami soku z limonki. Przepyszne! Bardzo wszytskim polecam, bo proste a mega smaczne. No i pestka z awokado też jest bardzo, bardzo zdrowa i po wysuszeniu i starciu można ją również dodawać do potraw.