SKŁADNIKI:
– 75g czerwonej soczewicy
– 5 pomidorów koktajlowych
– 1/4 papryki czerwonej
– 10 czarnych oliwek
– kilka listków rzymskiej sałaty
– świeża pietruszka
– 2 łyżeczki octu balsamicznego
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– plasterek cytryny
– bazylia, czarny pieprz, szczypta soli
- 1 szklanka wody mineralnej z dodatkiem wapnia – Jurajska
PRZYGOTOWANIE:
Soczewicę gotować przez około 5-7 minut w lekko osolonej wodzie. A następnie rozetrzeć łyżką na jednolitą masę. Sałatę rozdrobnić, dodać pokrojone pomidory, paprykę, soczewicę, siekaną pietruszkę oraz oliwki. Doprawić pieprzem i bazylią. Skropić octem balsamicznym oraz oliwą z oliwek. Podawać ze szklanką wody z dodatkiem wapnia i plasterkiem cytryny.
Kaloryczność: 358 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcz: 14 g
Węglowodany: 39 g
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.