SKŁADNIKI:
– 1/4 niewielkiego batata
– 120g polędwicy wołowej
– 1 jajo
– 1/2 marchewki
– 1/2 cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 100 g fasolki szparagowej
– 1/2 pomidora
– 1/2 czerwonej papryki
– 5 pieczarek
– świeży pęczek koperku
– odrobina świeżego imbiru
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 250ml bulionu warzywnego
– czarny pieprz, sól
– 1 szklanka wody mineralnej z dodatkiem wapnia – Jurajska
PRZYGOTOWANIE:
Mięso zmielić w maszynce. Dodać jajo, tartą marchewkę, siekaną cebulę, ząbek czosnku i koperek. Doprawić pieprzem i szczyptą soli. Uformować kotlety. Podsmażyć przez 3-4 minuty na odrobinie oleju kokosowego, zalać bulionem i dusić przez około 30 minut. Batata (nieobranego) gotować przez około 20 minut. Fasolę i pokrojone grzyby podsmażyć na patelni teflonowej. Dodać pokrojonego pomidora, paprykę oraz drobno posiekany kawałek imbiru. Doprawić pieprzem i odrobiną soli. Smażyć przez około 4-5 minut, a następnie dodać ugotowanego, obranego i pokrojonego w plastry batata. Smażyć jeszcze przez 1-2 minuty. Podawać z ciepłymi kotletami oraz szklanką wody mineralnej z dodatkiem wapnia – Jurajska.
Kaloryczność: 467 kcal
Białko: 33 g
Tłuszcz: 9
Węglowodany: 47 g
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.