Muffinami zaraziły nas amerykańskie produkcje filmowe i wydaje się, że dziś ten rodzaj wypieku jest w Polsce już dobrze zadomowiony. Przepisów jest bardzo wiele, ale trudno ten słodycz uznać za dietetyczny. Ten również nie do końca taki jest, ale należy do zdecydowanie najkorzystniejszych zdrowotnie, jakie znajdziecie online. Przygotowany przez dietetyczkę i specjalistkę ds. żywienia Zuzannę Antecką oferuje intensywnie owocowy smak i jest słodzony wyłącznie miodem.
Składniki (na 6 sztuk):
- 60 g mąki pszennej
- 75 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej i kardamonu
- 125 g jogurtu naturalnego
- 1 duża marchew
- 1 małe jabłko
- 2 jajka
- 2 białka
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie: Składniki mokre (jogurt, jajka, miód, startą marchewkę) dokładnie wymieszać w jednym naczyniu. W drugiej misce połączyć mąki, proszek do pieczenia i przyprawy. Składniki mokre dodać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać lekko z ciastem. Foremki na muffiny napełnić do 3/4 wysokości. Piec w 180 st. ok. 15 minut, do suchego patyczka. Idealnym dopełnieniem będzie szklanka 100% soku pomarańczowego.
Źródło: FleishmanHillard
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.