Brzmi pewnie azjatycko, ale ten egzotyczny przepis nie ma konkretnego rodowodu. To raczej efekt eksperymentów kulinarnych i jest jednym z tych bardzo udanych. Makarony na słodko nie są dziś żadnym odkryciem, ale w tym wydaniu pewnie jeszcze spaghetti nie próbowaliście. Jest treściwie i lekko jednocześnie, a do tego smak przywiedzie na myśl lato, gdy za oknem już ciemnawo i ponuro. Jest i słodko, i kwaśno, i słono, i pikantnie. A do tego zdrowo!
Makaron z krewetkami i ananasem. Składniki:
- 6 plastrów ananasa z puszki
- 200 g makaronu spaghetti
- 300 g krewetek tygrysich
- 5 ząbków czosnku
- ½ soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- garść roszponki
- 30 g startego parmezanu
- szczypta przyprawy aglio olio e peperoncino (mieszanka włoskich ziół do makaronów i sosów)
Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę, a do niej dodajemy odrobinę soku z cytryny. Do wrzącej wody wkładamy krewetki i gotujemy je około 2 minuty. Następnie na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. W momencie, gdy czosnek się zeszkli, dodajemy krewetki oraz szczyptę przyprawy aglio olio e peperoncino.
Następnie dodajemy pokrojone plastry ananasa i sok z cytryny oraz posiekaną roszponkę. Całość podsmażamy na małym ogniu przez około 5 minut. W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy na talerze, a następnie oblewamy go odrobiną oliwy z oliwek i nakładamy na niego sos wraz z krewetkami i ananasem. Na koniec posypujemy startym parmezanem.
Źródło: 38 PR
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.