makaron krewetki ananas
Redakcja
27/09/2017

Ten makaron łączy wszystkie smaki

Wytrawne smaki i słodkie to kontrasty, a te – jak wiadomo – lubią się przyciągać. Warto tego magnetyzmu spróbować w kuchni, zwłaszcza mając odpowiedni przepis. Oto i on! Połączenie owoców, krewetek i makaronu

Brzmi pewnie azjatycko, ale ten egzotyczny przepis nie ma konkretnego rodowodu. To raczej efekt eksperymentów kulinarnych i jest jednym z tych bardzo udanych. Makarony na słodko nie są dziś żadnym odkryciem, ale w tym wydaniu pewnie jeszcze spaghetti nie próbowaliście. Jest treściwie i lekko jednocześnie, a do tego smak przywiedzie na myśl lato, gdy za oknem już ciemnawo i ponuro. Jest i słodko, i kwaśno, i słono, i pikantnie. A do tego zdrowo!

Makaron z krewetkami i ananasem. Składniki:

  • 6 plastrów ananasa z puszki
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 300 g krewetek tygrysich
  • 5 ząbków czosnku
  • ½ soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • garść roszponki
  • 30 g startego parmezanu
  • szczypta przyprawy aglio olio e peperoncino (mieszanka włoskich ziół do makaronów i sosów)

Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę, a do niej dodajemy odrobinę soku z cytryny. Do wrzącej wody wkładamy krewetki i gotujemy je około 2 minuty. Następnie na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. W momencie, gdy czosnek się zeszkli, dodajemy krewetki oraz szczyptę przyprawy aglio olio e peperoncino.

Następnie dodajemy pokrojone plastry ananasa i sok z cytryny oraz posiekaną roszponkę. Całość podsmażamy na małym ogniu przez około 5 minut. W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy na talerze, a następnie oblewamy go odrobiną oliwy z oliwek i nakładamy na niego sos wraz z krewetkami i ananasem. Na koniec posypujemy startym parmezanem.

Źródło: 38 PR

makaron krewetki ananas
makaron krewetki ananas

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.