Eksperci do spraw żywienia podkreślają, że woda z przewodu pokarmowego jest wchłaniana bardzo szybko, dzięki czemu jej „rozcieńczający” wpływ na soki czy enzymy trawienne jest bardzo krótkotrwały. Dlatego, nawet gdy popijamy jedzenie, to i tak zostanie ono skutecznie strawione.
Picie wody w trakcie posiłków ma jednak również swoje inne zalety. Na przykład, wypijanie jej przed posiłkiem często powoduje, że podczas posiłku zjadamy mniejszą ilość jedzenia, co może mieć znaczenie np. w trakcie odchudzania. Inna korzyść jest taka, że wielu osobom popijanie posiłku umożliwia skuteczne rozdrabnianie i przełykanie pokarmu.
Oczywiście, również w popijaniu jedzenia należy jednak zachować zdrowy rozsądek. Pijmy więc z umiarem, najlepiej wtedy kiedy czujemy taką potrzebę.
Vik (zdrowie.pap.pl)
Źródło: Raport „Fakty i mity o wodzie: badanie eksploracyjne opinii polskich internautów z komentarzami ekspertów”, opracowany we współpracy z naukowcami z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Instytutu Matki i Dziecka, Instytutu Żywności i Żywienia, Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci.
CytujSkomentuj
No właśnie właśnie. Czyli warto zaufać własnemu samopoczuciu czy intuicji tyle się trąbiło, że się nie łączy pokarmów z wodą bo to rozcieńcza soki trawienne a ja zawsze dokładnie podczas posiłków, przy ktorych nie popijałam wodą, źle się czułam. No to robiłam po swojemu teraz będę podsuwać ten artykuł jak ktoś mi będzie mówił o tym słynnym niełączeniu. Że można a nawet wskazane