Zupa-z-ciecierzycą1
Julia Krasny
11/01/2019

Zupa z cieciorką na ostro

Miłośnicy kulinarnych doznań dzielą się na dwie grupy. Tych, którym w zupełności wystarczy lekko wyczuwalna szczypta chili dodana do dania oraz tych, którzy uwielbiają mocno pikantne smaki. Jeśli należycie do tej drugiej grupy, to przypominamy, że 16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw! Mamy dla Was przepis, dzięki któremu uczcicie to święto w wyjątkowy sposób.

Kuchnia arabska słynie z intensywnych i ostrych dodatków, które cenione są zarówno za swój wyjątkowy smak, jak i właściwości zdrowotne. Jedną z ich zalet jest minimalizowanie ryzyka zatrucia pokarmowego, które jest znacznie wyższe w krajach, gdzie panują wysokie temperatury.

Pikantne przyprawy nie tylko działają bakteriobójczo, ale także wspomagają trawienie oraz sprawiają, że organizm się poci, a tym samym schładza. Jednym z ulubionych dodatków do potraw Tunezyjczyków czy Libańczyków jest harissa – pasta z ostrej papryki.

Jeśli z okazji Dnia Pikantnych Potraw chcielibyście poszerzyć swoje kulinarne horyzonty, to polecamy przepis z wykorzystaniem tej mieszanki. Oto smaczna i rozgrzewająca zupa, inspirowana tradycyjną potrawą marokańską.

Składniki:

  • pół litra bulionu
  • 1 szklanka ugotowanej i ostudzonej ciecierzycy
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia imbiru
  • łyżeczka mielonego kminu
  • łyżka harissy (gotowe dostępne w sklepach orientalnych i części marketów)
  • natka pietruszki
  • chilli w płatkach (ostrożnie, nie przeceńcie swoich możliwości!)
  • kozi ser
  • sól do smaku
  • odrobina oliwy

Przygotowanie: Cebulkę drobno kroimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty korzeń imbiru. Podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy pomidory, ciecierzycę i doprawiamy kminkiem, harissą oraz solą do smaku. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy ok. 10-15 minut. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki, chili oraz kozim serem. Smacznego!

Źródło: 38 PR

Zupa-z-ciecierzycą1
Zupa-z-ciecierzycą1

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Dagmara 11/01/2019 14:35

    CytujSkomentuj

    Ah! Ależ boski przepis. Bardzo lubię cieciorkę i często ją jem. Taka pyszna, zimowa zupa na pewno jest bardzo smaczna i bardzo rozgrzewająca. Może mi się uda w ten weekend zrobić to napiszę jak wyszło i czy polecam ;)

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.