Aromatyczne, chrupiące i pełne pysznych warzyw – takie są indyjskie pierożki samosa. Trzeba poświęcić trochę czasu na ich przyrządzenie, jednak uzyskany smak z pewnością wynagrodzi włożoną w ich przygotowanie pracę.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki soli
- Opcjonalnie olej do smażenia (można też samosy upiec)
Składniki na farsz:
- Kukurydza w puszce
- Groszek w puszce
- Cebula
- Przyprawa garam masala
- Odrobina korzenia imbiru
Przygotowanie: Mąkę mieszamy dokładnie z solą i olejem. Kiedy składniki się połączą dodajemy stopniowo wodę wyrabiając ciasto (nie więcej jak ćwierć szklanki wody). Kiedy ciasto będzie wyrobione dajemy mu odpocząć przez kilkanaście minut. W tym czasie robimy farsz. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i starty na tarce korzeń imbiru. Dodajemy groszek i kukurydzę oraz doprawiamy do smaku przyprawą garam masala. Podsmażamy przez kilka minut i odstawiamy. Ciasto na pierożki rozwałkowujemy i wycinamy okręgi, które przekrawamy na pół. Każde półkole składamy w rożek, do którego nakładamy farsz. Sklejamy górne brzegi ciasta. Jeśli chcemy samosy smażyć na głębokim tłuszczu, to wkładamy je do rozgrzanego oleju i smażymy na złoty kolor. Jeśli preferujemy pieczone pierożki, to smarujemy je pędzelkiem zamoczonym w oleju i pieczemy w rozgrzanym piekarniku.
Źródło: 38 PR
CytujSkomentuj
Fajnie wyglada i zapewne jest bardzo pozywne, szkoda ze z tym tyle roboty jest haha bo bym zrobila.
A tak to kupuje i jesli ktos nie zna to niech zrobi lub kupi.
Pysznosci!