Od dawna chwali się zalety diety śródziemnomorskiej, a szczególnie jej wpływ na zdrowie serca. Na dietę tę składają się duże ilości warzyw i owoców, kasz, ryb i owoców morza, a także pełnoziarnistego pieczywa. Masło i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zastępuje się śródziemnomorskim eliksirem długowieczności – oliwą z oliwek.
Dziś naukowcy odkrywają kolejną zaletę diety znad Morza Śródziemnego. Ich najnowsze badania potwierdzają, że hamuje ona spadek zdolności poznawczych u starszych osób.
Blisko 4 tys. uczestników wzięło udział w badaniu, podczas którego podzielono ich na grupy osób odżywiających się według wskazań diety śródziemnomorskiej i na tych, którzy żywili się mniej zdrowo. Okazało się, że ci, którzy stosowali dietę śródziemnomorską osiągnęli znacznie lepsze wyniki w testach sprawdzających te umiejętności. Miłośnicy śródziemnomorskich potraw wypadli lepiej, nawet biorąc pod uwagę inne czynniki, które mogły mieć wpływ na wynik testu, takie jak poziom wykształcenia.
źródło: PAP – Nauka w Polsce
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.