Fot.: 123
Jacek Bilczynski
23/11/2011

Kilka sztuczek kulinarnych

Nie lubisz surowych owoców i warzyw? Zamiast gotowania wypróbuj blanszowanie, zanurzaj je na kilka chwil w gorącej wodzie i wyciągaj. Powtórz ten zabieg kilkakrotnie, straty witamin i minerałów będą minimalne, a smak samych warzyw zupełnie inny

***Cytryna spożywana podczas picia alkoholu sprawia, że kac następnego dnia jest znacznie mniejszy.

***Masz nieustannie zimne dłonie i stopy? Czujesz, że cierpną Ci w nocy? Zwykle świadczy to o problemach z naczyniami krwionośnymi lub niskim poziomie hormonów tarczycy. Koniecznie udaj się do lekarza, bo tego typu problemy mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia

***Masz problemy ze stawami kolanowymi, ale nie chcesz rezygnować z długiego intensywnego spacerowania? Postaw na nordic walking, kije powodują, że stawy kończyn dolnych odciążone są nawet o 30 proc. Ten rodzaj aktywności świetnie wpływa również na pracę układu sercowo – naczyniowego i pomaga w spalaniu tłuszczu.

***Chwilowy wzrost wagi po wielkim obżarstwie? Bez obaw, to prawdopodobnie woda i glikogen. Jeśli wrócisz do właściwych nawyków żywieniowych, waga powinna wrócić do normy w ciągu 2-3 dni.

***Kupując masło orzechowe zwróć uwagę by nie posiadało dodatków cukru i soli. Będzie zdrowsze i bezpieczniejsze dla Twojej sylwetki.

***Uważaj na suplementy ograniczające wchłanianie tłuszczy. Stosuj je jedynie okresowo, w sytuacjach, których trudno dbać o żywienie, jak ślub, wesele czy spotkanie z przyjaciółmi. Pamiętaj, że tłuszcze nie są Twoim wrogiem, jeśli sztucznie ograniczysz ich spożycie, możesz mieć niedobory witamin, kłopoty zdrowotne i biegunkę.

***Jeśli cierpisz na częsty katar i przeziębienia, nie przesadzaj z kroplami do nosa, stosuj je jedynie doraźnie, większość z nich przy długotrwałym stosowaniu powoduje uszkodzenie śluzówki nosa i pogłębienie problemu. Zadbaj raczej o profilaktykę, regularne korzystanie z sauny będzie świetnym rozwiązaniem.

***Masz problemy z nadkwasotą i częstą zgagę? Włącz do jadłospisu duże ilości koperku, ma silnie zasadowy charakter i znakomicie neutralizuje nadmiar kwasu.

Autorem artykułu jest Jacek Bilczyński, dietetyk, fizjoterapeuta i trener personalny

www.jacekbilczynski.pl

Fot.: 123
Fot.: 123

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Dagmara 24/07/2018 21:00

    CytujSkomentuj

    O, o tym koperku to nie wiedziałam, ciekawe – dziękuję i chętnie wypróbuję bo jakoś koperek omijam. Zdecydowanie wolę pietruszkę czy dymkę, ale chyba nie mają takich samych wlaściwości jak koperek. Ogólnie zioła, warzywa i owoce to skarby lata i jesieni i warto się nimi zajadać czy robić słoiki na późniejsze, zimniejsze już sezony :)

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.