Na świecie uprawia się ponad 40 tysięcy odmian ryżu! Są nawet takie, do których uprawy nie potrzeba nawadniać ziemi! Czy różnią się między sobą poszczególne odmiany? Wielkością , kształtem ziarna, konsystencją po ugotowaniu, czasami smakiem i aromatem. Ziarno nawilża się parą wodną pod wysokim ciśnieniem. Dzięki temu wszystkie najcenniejsze składniki znajdujące się w okrywie przechodzą do wnętrza ziarna. Wbrew temu co można uważać nie jest to ryż biały. Jego ziarna mają złoty kolor! Sposób przetworzenia pozwala na zachowanie wewnątrz ziarna najcenniejszych składników odżywczych oraz witamin a także nadaje ziarnom charakterystyczny złocisty odcień. Po procesie obróbki ziarno zostaje osuszone oraz pozbawione okryw. Stąd także pochodzi nazwa „parboiled”, co znaczy „parzony”. Zaletą ryżu jest sypkość i puszystość po ugotowaniu.
CytujSkomentuj
Przyznam, że nie wiedziałam :0 inna sprawa, że ryżu, takiego zwykłego, sklepowego i w torebkach po 4 sztuki to nie kupuję za często bo to nic zdrowego. Muszę poszukać tego z artykułu w markecie. Tak łatwo można ugotować ryż z kilogramowego pudełka, że naprawdę nie wiem, co miałam w głowie kupując ryż i gotując go w tych torebkach :/ no nic, człowiek się uczy całe życie i ważne, by z tego wyjąć naukę