Udany grill to nie tylko ociekająca tłuszczem kiełbasa. Warto poznać kilka przepisów na potrawy z grilla, które z pewnością będą łaskawe dla kobiecej figury.
Lekko znaczy smacznie!
- Aby potrawy z grilla były lekkie i łatwostrawne powinniśmy wybierać mięso białe np. drób, ryby, a dodatkowo stół powinien obfitować w sałatki – mówi Barbara Bugaj, dietetyczka. – Powinniśmy również pamiętać, że gotowanie samo w sobie nie musi być nudne. To kwestia dodania kilku przypraw, orzechów, suszonych owoców. Danie ma wówczas całkowicie inny smak i aromat – podsuwa pomysły specjalista od zdrowego odżywiania. Dodatkowo stół powinien obfitować w sałatki, co doda potrawom kolorystyki, dlatego nie należy stronić od stoisk warzywnych w supermarketach. Warzywa są bogate witaminy i składniki mineralne oraz błonnik, który ułatwia trawienie.
Zdrowe grillowanie
- To kwestia odpowiedniego podania, przyrządzenia potrawy. Kurczak lub ryba upieczona w piekarniku, a następnie podana z surowymi warzywami, będzie bardzo dobrym źródłem białka, niskiej zawartości tłuszczu, a warzywa doskonałym źródłem witamin – Barbara Bugaj przekonuje, że zdrowe jedzenie wcale nie musi być niesmaczne.
Poniżej kilka przepisów na zdrowe potrawy z grilla autorstwa Barbary Bugaj:
Filet z łososia z grilla z salsą mango (4 porcje)
Składniki:
4 filety z łososia
Sok z 1 cytryny lub limonki
1 dojrzałe mango
1 ogórek
2 dymki
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Zmielony czarny pieprz
Listki świeżej kolendry i kawałki pokrojonej na ćwiartki cytryny (do przybrania)
Przygotuj salsę z mango. Obierz owoc, usuń pestki, miąższ pokrój i włóż do miski. Obierz i drobno pokrój ogórek oraz dymkę. Dodaj do mango wraz z kolendrą i pieprzem do smaku. Wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki na 30 min aby składniki salsy zmiękły i przeszły nawzajem swoim smakiem. Następnie połóż na ruszt dokładnie oczyszczone kawałki łososia z grilla, skrop z sokiem z cytryny lub limonki i piecz po 8 minut na każdej stronie. Przełóż rybę na talerz, nałóż obok trochę salsy podawaj natychmiast, udekorowaną kolendrą i cząstkami cytryny.
Kurczak z grilla (4 porcje)
Składniki:
4 filety piersi kurczaka
2 łyżki stołowe soku ze świeżej cytryny
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe suszonego oregano
1 łyżka stołowa z czarnego pieprzu
Salsa:
1 świeży zielony strąk chilli
450g obranych pomidorów
1 łyżka stołowa posiekanej świeżej natki pietruszki
3 posiekane dymki
2 łyżki stołowe posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki stołowe soku ze świeżej cytryny
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Tłuczkiem do mięsa rozbij filety, aż będą cienkie. W misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę, oregano i grubo zmielony pieprz. Dodaj kurczaka, przykryj i odstaw na co mniej 2 godziny.
Chili na salsę przypiecz na otwartym płomieniu lub na ruszcie. Usuń przypaloną skórkę. Pokrój je jak najdrobniej i wsyp do miseczki. Dodaj wypestkowane i pokrojone pomidory, dymkę, natkę pietruszki i bazylię. Zalej sokiem z cytryny i oliwą, dobrze wymieszaj. Odstaw na bok. Wyjmij kurczaka z marynaty. Rozgrzej blachę do pieczenia na wolnym ogniu. Połóż na niej filety i smaż do brązowego koloru, przez około 5 minuty. Przewróć i smaż jeszcze przez 7 minuty. Podawaj z salsą.
Sałatka z grillowanego kopru włoskiego (6 porcji)
Składniki:
3 papryki
5 główek kopru włoskiego
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa octu winnego
2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Słoiczek czarnych oliwek
2 pozbawione listków łodyżki cząbru
Zmielony czarny pieprz
Podpiecz paprykę, gdy węgiel jest jeszcze gorący, aż skórka się zwęgli. Po czym, ostudź i obierz. Usuń pierzaste gałązki kopru i zachowaj. Pokrój każdą główkę wzdłuż na pięć jednakowych plastrów. Ułóż je na płaskim półmisku, zalej oliwą i dopraw do smaku pieprzem i solą. Na rozgrzany ruszt połóż plastry kopru i piecz około 8-10 minut. Często obracaj, powinny mieć na sobie złotawe prążki grilla. Po upieczeniu przełóż koper na płaski półmisek.
Przekrój paprykę i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w drobną kostkę. Rozmieszaj oliwę z sokiem z cytryny, zalej nią koper. Wymieszaj z oliwkami i papryką . Posyp posiekanym koperkiem. Podawaj na ciepło lub zimno.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.