123nowekobieta5
Ela Prochowicz
03/08/2012

O czym pamiętać w ciąży

W sklepach jakość żywności pozostawia wiele do życzenia dlatego dietę należy suplementować, lecz nie wszyscy wiedzą jak. Szczególną uwagę powinni zwrócić na to przyszli rodzice

To co je ciężarna ma wpływ na zdrowie jej, dziecka a także na jego rozwój.

Czego potrzebuje przyszła mama?

Suplementy diety to porcja niezbędnych dla zdrowia składników (m. in. witamin), których może brakować w codziennej diecie. Sposób odżywiania ma duży wpływ na rozwój płodu, dzieci, związany jest też z długością i jakością życia. Przyszła mama powinna szczególnie zwrócić uwagę na to co i w jakich ilościach jeść. Od dawna znany jest kwas foliowy, witamina z grupy B, w żywności występuje w postaci folianów. Przyjmowanie go zapobiega wadom wrodzonym u dzieci. Idąc na zakupy powinniśmy wiedzieć, że znajduje się on w warzywach (fasolka, kapusta, szparagi, sałata, kalafior, zielony ogórek, brukselka). Pół szklanki zielonego ogórka dostarcza już wystarczającą ilość dziennego zapotrzebowania na te witaminy. W owocach występuje w pomarańczach, bananach czy avocado. Najczęściej kobieta w ciąży dodatkowo zażywa kwas foliowy w formie tabletek. Powinno się go stosować z innymi witaminami i minerałami.

Ważne żelazo

Żelazo należy przyjmować od 8 tygodnia ciąży. Występuje ono w czerwonym mięsie, fasoli oraz chlebie razowym. Jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek, a ich niedobór może doprowadzić do  niedotlenienia organizmu matki, wad wrodzonych dziecka a nawet poronienia. Kolejnym bardzo cennym składnikiem jest magnez, który chroni przed zbyt wczesnymi skurczami macicy i wpływa na prawidłowy rozwój płodu. Skutkiem jego niedoboru może być zbyt mała masa dziecka, przedwczesny poród.

Magnez znajdziemy w pestkach z dyni, słonecznika, szpinaku, migdałach, łososiu, pieczonych ziemniakach ze skórką. Należ pamiętać że jest on wypłukiwany z organizmu poprzez picie dużej ilości kawy, dietę bogatą w tłuszcze i stres.

Wapń wspomaga prawidłowy rozwoju kości dziecka, chroni przed nadciśnieniem ciążowym i przedwczesnym porodem. Nie dostarczanie odpowiedniej ilości wapnia przez ciężarną powoduje zabranie przez płód wapnia z organizmu kobiety, co może bardzo ją osłabić. Dlatego należy spożywać mleko i jego przetwory, ciemne pieczywo i warzywa liściaste. Powinno unikać się jednocześnie serów pleśniowych oraz tłustego mleka.

Jod jest składnikiem mineralnym, bierze udział w produkcji hormonów tarczycy (tyroksyny i trójjodotyroniny), hormony te mają ogromny wpływ na prawidłowy rozwój układu nerwowego i funkcjonowanie mózgu, reagują one na metabolizm, dojrzewanie, wzrost. Jego niedobór może być przyczyną schorzeń związanym z rozwojem dziecka, może powodować wady wrodzone oraz zaburzenia rozwoju psychomotorycznego. Głównym źródłem jodu są ryby i owoce morza.

Co jeszcze?

DHA, najcenniejszy składnik z grupy Omega 3 odpowiedzialny jest za wykształcenie prawidłowego funkcjonowania układu sercowo – naczyniowego, rozwój komórek nerwowych, mózgu oraz dobry wzrok. Znajdziemy go w tłustych rybach takich jak śledzie, łososie czy makrele, dlatego kobieta w ciąży powinna spożywać ryby przynajmniej 2 razy w tygodniu. Kupując ryby należy wiedzieć, że niektóre z nich mogą zawierać śladowe ilości metali ciężkich (np. tuńczyk, rekin), szkodliwych dla rozwoju płodu.

123nowekobieta5
123nowekobieta5

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.