Kiedy popularna bogini kuchni Nigella Lawson ochoczo i bez skrępowania cięła pietruszkę lub szczypiorek nożyczkami, mówiąc, że jest zbyt leniwa, aby używać do tego noża, telewidzowie przestali mieć wątpliwości, że jest coś złego w ułatwianiu sobie kuchennych czynności używając do tego nożyczek.
Do ziół, mięsa, uniwersalne
Naprzeciw rosnącym oczekiwaniom konsumentów w kuchni wychodzi firma Fiskars ze specjalnymi nożyczkami do użycia w kuchni. Dzięki nożyczkom do ziół Fiskars wzbogacenie potraw świeżymi ziołami staje się niezwykle proste i zajmuje zaledwie kilka chwil. Inną, ciekawą pozycją w ofercie nożyczek Fiskars są nożyczki kuchenne wieloczynnościowe Softouch® z linii FunctionalForm. Rękojeść pokryto miękką, antypoślizgową okładziną, co gwarantuje pewny chwyt i komfort podczas cięcia. Ciekawe rozwiązanie stanowi wbudowany w rękojeści uchwyt do odkręcania korków od butelek.
Niezwykle przydatne w kuchni są nożyczki z ząbkowanym ostrzem. Dzięki nim przygotowanie szczypiorku jako dodatku do śniadania nie zajmuje wiele czasu i jest dziecinnie proste. W sprzedaży dostępny jest także specjalny model, zaprojektowany z myślą o osobach leworęcznych. W bogatej ofercie Fiskars znaleźć można między innymi nożyczki kuchenne, które sprawdzą się nie tylko podczas przecinania opakowań produktów spożywczych.
Osobną kategorię stanowią nożyczki do mięsa: ryb i drobiu. Nożyce do cięcia i czyszczenia drobiu i ryb mają wygięte, profilowane ostrze, które ułatwia cięcie mięsa i kości (specjalne wgłębienie). Produkt jest wygodny w użyciu zarówno dla osób lewo- i praworęcznych. Posiada blokadę otwieraną i zamykaną kciukiem.
Przy okazji tematu nożyczek kuchennych warto przypomnieć linię Classic, która niemal od pół wieku cieszy się zaufaniem konsumentów. Ich ostrza wykonano z wysokiej jakości stali bezniklowej. Rękojeść została zaprojektowana tak, aby zapewnić dużą przestrzeń dla palców i pewny chwyt podczas pracy. Zastosowanie takiego rozwiązania sprawia, że siła nacisku rozprowadzana jest równomiernie, zapobiegając zmęczeniu i dając poczucie komfortu.
Ciekawostki
Rękojeści wszystkich nożyczek firmy Fiskars są formowane metodą wtryskową bezpośrednio na ostrzach. Zapewnia to maksymalną higienę, ponieważ nie ma w nich szczelin ani
otworów, w których mogłyby gromadzić się bakterie. Niektóre nożyczki firmy Fiskars sprzedawane są w opakowaniu, które minimalizuje możliwość skaleczenia się nimi w sytuacji,
gdy leżą luźno lub w szufladzie. Opakowanie to chroni również nożyczki przed uszkodzeniem i pomaga utrzymać dłużej ich ostrość.
Źródło: Fiskars
CytujSkomentuj
Pamiętam, jak kiedyś miałam mega fajne i praktyczne ostre nożyczki do siekania ziół i mąż ich tylko kilka razy użył do przecięcia jakiegoś kawałka drutu w komórce. Nożyczki się tak stępiły, że pomimo tego, że były tylko do ziół to już potem cieły bardzo słabo. Nie dało się ich naostrzyć bo coś tam, nie pamiętam już ale bardzo ich załowałam. Może teraz bym sobie takie kupiła? Ogólnie sobie jakoś bez nich radzę, wiadomo, ale często by się jednak mi w kuchni przydały.