Drewno lite
Blaty z drewna litego – zarówno wykonane w całości z jednego pnia, jak i blaty klejone z lameli, prezentują się doskonale w kuchni. Nadają pomieszczeniu ciepły, naturalny i domowy wygląd. Po zabezpieczeniu powierzchni drewnianej lakierem lub olejem blaty stają się odporne na wilgoć oraz zabrudzenia. Dzięki temu, że ich grubość wynosi kilka centymetrów, w wypadku zniszczenia powierzchni istnieje możliwość zeszlifowania zewnętrznej warstwy i nałożenie po raz kolejny warstwy ochronnej w postaci lakieru lub oleju. Drewniane blaty kuchenne są trwałe i funkcjonale, ale niestety nie należą do najtańszych rozwiązań, o czym warto pamiętać.
Blaty obłogowane
Są to blaty wykonane z elementów drewnianych i drewnopochodnych. Główną ich część stanowi płyta wiórowa, która jest oklejona z trzech stron cienką warstwą drewna. Od spodu znajduje się zabezpieczenie w postaci wodoszczelnego papieru, który chroni całość przed zamoknięciem. Blaty obłogowane, podobnie jak te wykonane z litego drewna, mogą być lakierowane lub olejowane.
Ze względu na fakt, iż okleina drewniana ma grubość zaledwie 2-3 mm, blatów tych nie można szlifować w celu ich regeneracji. Są więc bardzo podobne do blatów drewnianych wizualnie, ale tej jednej możliwości nie dają. Są jednak równie funkcjonalne i trwałe. Ich niewątpliwą zaletą jest znacznie niższa cena, co nierzadko przesądza o wyborze właśnie tego typu blatu do swojego domu.
Blaty laminowane
Laminowane są niekiedy zaliczane do blatów drewnianych, gdyż ich głównym elementem składowym jest płyta wiórowa wykonana z naturalnego drewna. Z zewnątrz pokryta jest ona jednakże powłoką z tworzywa sztucznego. Laminat dostępny w sprzedaży jest bardzo różny i przypomina swoim wyglądem drewno, kamień, a niekiedy jest bardzo wzorzysty lub jednobarwny. Zaletą blatów laminowanych jest ich odporność na zabrudzenia i wilgoć, a także na uszkodzenia mechaniczne. Blaty tego typu są stosunkowo trwałe i wspaniale się prezentują. Warto jednak dbać o nie, by nie dochodziło do powstawania rys, które później ciężko wyrównać lub ukryć. Warto także zaznaczyć, że są one najtańszą dostępną opcją blatów.
Blat w kuchni musi być estetyczny, ale przede wszystkim funkcjonalny i trwały. O tym, jaki najlepiej sprawdzi w wybranym domu musi zadecydować sam właściciel. Różnią się one nie tylko wyglądem, ale także odpornością i ceną. Wybierając blat warto pamiętać, że najdroższa wersja nie musi oznaczać najlepszej, zwłaszcza w zestawieniu z konkretnym projektem kuchni. Szczęśliwie dziś oferta jest już tak szeroka, że każdy typ płyty powinien być dostępny we wzorze lub kolorze odpowiednim dla Twojej kuchni.
Źródło: RobimyInternety.eu
CytujSkomentuj
Mam laminowany blat i dobrze się sprawdza od dłuższego czasu. Łatwo też o higienę zadbać. Wiadomo, nie jest to drewno ale i kosztuje mniej a efekt bardzo podobny. Gdybym miała pieniądze na blat w całości z drewna to bym chyba jednak nadal wziłęa coś praktyczniejszego. Ale efekt super
CytujSkomentuj
Blat drewniany ładnie wygląda jakjest nowy. Nasza natura jest taka że po roku powinniśmy go przeszlifować i polakierować ale mało kto to robi. I Efekt jest taki że ten blat zamiast zdobić to szpeci.
CytujSkomentuj
A dlaczego przeszlifowac?
Bo sie niszczy?
Bardzo chetnie sie dowiem, bo mam w domu drewniany stol i jakos poupadl biedny na wygladzie.