A teraz kilka ciekawostek dotyczących węgierskiego wina. Regiony winiarskie na Węgrzech można podzielić następująco:
* Ászár – Neszmély – wina białe
* Badacsony – głównie białe (m.in. Badacsonyi Szürkebarát)
* Balatonboglár
* Balatonfüred – Csopak
* Balatonfelvidék
* Balatonmelléke
* Csongrád
* Eger – wina dojrzewają w drążonych korytarzach-piwnicach (stąd pochodzi m. in. słynne Egri Bikavér)
* Etyek-Buda
* Hajós-Baja
* Kunság
* Mátra – górzysty rejon słynący z białych win
* Mecsek
* Mór
* Pannonhalma
* Somló – stożek wulkaniczny na północ od Balatonu – białe wina, furmint, juhfark, hárslevelű.
* Sopron – region sąsiadujący z austriackim Burgenlandem, typowe białe wino Zöld Veltelini (Grüner Welteliner), z czerwonych najbardziej znane Soproni Kékfránkos
* Szekszárd – drugi,a według niektórych pierwszy region czerwonych win. Stąd też pochodzi Szekszárdi Bikavér.
* Tokaj-hegy (słynne Aszú)
* Tolna
* Villány-Siklós- najbardziej cenione czerwone wina (z wyjątkiem „białego” podregionu Siklós) na Węgrzech pochodzą z tego regionu.
Węgierski smak w Krakowie znajdziecie dzięki firmie
Sunshineday Wines Sp. z o.o.
ul. Powstańców 127
31-670 Kraków
tel. 12 645 00 90
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.