Uczestnicy warsztatów przeszli profesjonalny kurs degustacji piwa pod czujnym okiem Zdzisława Kantora, sensoryka i trenera piwnego. Następnie poprowadzeniu przez Jurka Sobienia i Andrzeja Andrzejczaka, szefów kuchni, własnoręcznie przygotowali potrawy, dedykowane różnym wariantom (np. ryżowemu lub czerwonemu) piwa Książęce.
Przykładowy przepis (autorstwa Jurka Sobieniaka) z użyciem piwa Książęce.
Jabłkowy boczek z anyżem i miodem lipowym w śliwkach
Rekomendowane piwo: Książęce Czerwony Lager
Składniki:
- 1kg boczku wieprzowego
z młodej świni jabłkowej - 10 gwiazdki anyżu
- ½l piwa Książęce Czerwony Lager
- 500g śliwek węgierek
- ½ szkl. sosu sojowego
- 1/3 szkl. cukru
- ½ główki czosnku
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Śliwki nacinamy i pozbawiamy pestek. Połowę z nich razem z połową porcji anyżu wkładamy razem z pozostałymi składnikami do szybkowaru i zalewamy piwem.
- Gotujemy w drugiej pozycji czyli pod ciśnieniem 5bar przez 40min. Jeśli nie posiadamy szybkowaru gotujemy przez 2 godziny w wysokim garnku na małym ogniu.
- Po upływie czasu wyjmujemy boczek i lekko studzimy.
- Kroimy na plastry o grubości 2 cm i smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Wywar z gotowania redukujemy, czyli odparowujemy do 1/3 objętości.
- Pozostałą część drylowanych śliwek smażymy ok. 10 minut na łyżce masła razem z drugą połową porcji anyżu.
- Na koniec dodajemy łyżkę cukru, wszystko dokładnie mieszamy i podajemy z plastrami boczku oraz sosem powstałym z gotowania.
Zdaniem eksperta
Jerzy Sobieniak: Książęce Czerwony Lager jest wyrazistym piwem z lekkimi nutami karmelowymi. Świetnie komponują się z nim nuty korzennych przypraw ziela angielskiego, goździków czy właśnie anyżu. Anyż jest lekko cierpki, wytrawny, ale również daje sporo ciepłej nuty dlatego świetnie sprawdza się w połączeniu z boczkiem. Śliwka nadaje całości kontrastu i sprawia, że razem z piwem danie jest wyraziste i ciekawe w smaku.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.