kuchniawloskaikona
Fot. Justyna Czekaj-Grochowska, właścicielka marki Portobello/ Fot. Michał Łepecki
Ela Prochowicz
14/01/2013

Sałatka z cukinią, bakłażanem i rukolą

Tego trzeba po prostu spróbować! W cyklu sEKSowna Kuchnia Włoska prezentujemy przepis na smaczną i zdrową sałatkę. Jego autorką jest Justyna Czekaj-Grochowska, właścicielka marki Portobello. Więcej przepisów kuchni włoskiej znajdziecie w dodatku kulinarnym, który od 14. numeru można znaleźć w każdym EksMagazynie i restauracjach Portobello w Krakowie

Czyli to, czego kobiety chcą bardziej…warzywa we wspaniałej kompozycji. Nawet Nasi mężczyźni się na to skuszą.

Porcja na dwie osoby:
Średnia cukinia
Średni bakłażan
150g rukoli
100g pomidorków koktajlowych
Oliwa
Ocet balsamiczny
Sól, pieprz

Bakłażana i cukinie grillujemy na patelni żeliwnej. Przed podaniem na talerz doprawiamy warzywa solą i pieprzem. Na półmisku układamy rukolę, skrapiamy oliwą, Na to kładziemy grillowaną cukinię i bakłażana oraz przekrojone na pół pomidorki. Cała tajemnica tkwi w przyprawieniu warzyw grillowanych. Kiedy one będą konkretnie smakowały, reszta się dopełni. Na końcu całość polewamy oliwą, octem balsamicznym i posypujemy świeżo startym parmezanem. Do tego wspaniale smakuje delikatne czerwone wino Bardolino z regionu Veneto. Finezja na końcu dania. Możemy podać z przypieczoną na grillu ciabattą.

Przepis pochodzi z dodatku kulinarnego sEKSowna Kuchnia Włoska, który jest dostępny bezpłatnie wraz z 14. numerem EksMagazynu oraz w restauracjach Portobello w Krakowie. W 1. numerze dodatku prezentujemy dania z regionu Wenecji.



kuchniawloskaikona
kuchniawloskaikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.