Czyli to, czego kobiety chcą bardziej…warzywa we wspaniałej kompozycji. Nawet Nasi mężczyźni się na to skuszą.
Porcja na dwie osoby:
Średnia cukinia
Średni bakłażan
150g rukoli
100g pomidorków koktajlowych
Oliwa
Ocet balsamiczny
Sól, pieprz
Bakłażana i cukinie grillujemy na patelni żeliwnej. Przed podaniem na talerz doprawiamy warzywa solą i pieprzem. Na półmisku układamy rukolę, skrapiamy oliwą, Na to kładziemy grillowaną cukinię i bakłażana oraz przekrojone na pół pomidorki. Cała tajemnica tkwi w przyprawieniu warzyw grillowanych. Kiedy one będą konkretnie smakowały, reszta się dopełni. Na końcu całość polewamy oliwą, octem balsamicznym i posypujemy świeżo startym parmezanem. Do tego wspaniale smakuje delikatne czerwone wino Bardolino z regionu Veneto. Finezja na końcu dania. Możemy podać z przypieczoną na grillu ciabattą.
Przepis pochodzi z dodatku kulinarnego sEKSowna Kuchnia Włoska, który jest dostępny bezpłatnie wraz z 14. numerem EksMagazynu oraz w restauracjach Portobello w Krakowie. W 1. numerze dodatku prezentujemy dania z regionu Wenecji.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.