O tym, kim właściwie jest hydrosommelier, jak odpowiednio połączyć wodę z daniem i których marek poszukiwać na sklepowych półkach, rozmawiamy z hydrosommelierem Adamem Dernogą oraz Michałem Bałazym, szefem kuchni. Hydrosommelier to prestiżowy zawód, który w ostatnim dziesięcioleciu szturmem podbija świat. W naszym kraju to wciąż zawód niszowy, aczkolwiek zdobywający coraz większą popularność.
- W Polsce dziedzina hydrosommelierstwa jest jeszcze mało znana. Dopiero powoli wprowadzamy ją do restauracji i całego życia gastronomicznego. Jeśli chodzi o hydrosommeliera, to, najprościej mówiąc, jest to osoba, która zajmuje się fachowym doborem wody do dania, do wina czy do mocnych alkoholi – dla Newsrm.tv tłumaczy Adam Dernoga.
Najlepsi wodni sommelierzy dysponują szeroką wiedzą z zakresu parowania wód z odpowiednim daniem. Celem takiego zabiegu jest zmaksymalizowanie doznań płynących z konsumpcji.
- Jeśli mówimy o pairingu wody z jedzeniem, najważniejsze tak naprawdę jest wyważenie obydwu podmiotów. W przypadku dania, które jest cięższe, mięsne czy mocno przyprawione, wybieramy wodę gazowaną i mocniej zmineralizowaną. Jeśli mówimy o daniu naturalnym, lżejszym, wybieramy wodę niegazowaną, mniej zmineralizowaną, która ma tylko oczyścić kubki smakowe – podkreśla hydrosommelier.
Nie istnieje uniwersalna woda, która idealnie nadaje się do wszystkiego, dlatego profesjonaliści zachęcają do eksperymentów i odkrywania własnej gamy smaków. – Najlepsze wody do pairingu to te, które są najbardziej zbalansowane, czyli takie, w których nie wyczuwamy zbyt dużej ilości minerałów, ale ich ilość idealnie wzbogaca smak konkretnego dania lub produktu. Celowałbym w wody, które są mało zmineralizowane i średnio zmineralizowane. Ale tak naprawdę, nasz organizm do życia i funkcjonowania, bardzo potrzebuje minerałów, więc dobrze na bieżąco te wody ze sobą mieszać, wybierać różne produkty: czy gdy jesteśmy w sklepie i zabieramy wodę z półki, czy w restauracji i chcemy te wody sparować z jedzeniem lub winem – dodaje ekspert.
Na jakie marki powinniśmy zwracać uwagę, przy kupnie wody? – W Polsce jest dużo wód niszowych, drobnych producentów. Jednak do profesjonalnego parowania często łatwiej wybiera się globalne marki, których produkty zawsze smakują tak samo, mają dłuższą historię, znamy ich właściwości i możemy być ich bardziej pewni – mówi Adam Dernoga.
Podobnego zdania jest szef kuchni, który do swoich posiłków zawsze wybiera marki sprawdzone i z długoletnią tradycją: – W przypadku wody wszystko zależy tak naprawdę, od tego, co smakuje konsumentom. Wody są przeróżne, mają przeróżny smak i różne minerały, są wzbogacane naturalnie lub sztucznie. W moim przypadku to musi być woda lekko gazowana, naturalna i z dobrego źródła. Na rynku pojawiają się wody, które mają bardzo bogatą historię np. w przypadku S.Pelegrino jest to 120 lat tradycji wydobywania z alpejskich źródeł, wody o fenomenalnym smaku, która świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju dań. Wino będzie nadawało ton, a woda będzie szlachetnym uzupełnieniem – wyjaśnia Michał Bałazy.
Źródło: Newsrm.tv
CytujSkomentuj
O kurczę – pierwsze słyszę o takim pojęciu. Czego to człowiek jeszcze nie wie o tym świecie? bardzo ciekawy artykuł. Wodę z artykułu piję dość okazjonalnie, jest dobra choć oczywiście nie czuję jakiegoś mega smaku jak specjaliści.