Wspólne posiłki to bez wątpienia jeden z najpiękniejszych elementów polskiej tradycji. Stół to miejsce rodzinnych i towarzyskich spotkań, niekończących się rozmów, wiążących się przyjaźni, ale również niesamowitych smaków. Można się wtedy również pochwalić swoimi zdolnościami kulinarnymi. Wcale nie musi to być nic trudnego. Liczy się jednak inwencja twórcza oraz nasze zaangażowanie. Mogą to być np. nieskomplikowane dania makaronowe.
Planowanie uczt makaronowych może wywołać u nas kilka pytań odnośnie zasad panujących przy stole. Dania mączne, takie jak makarony, jada się zazwyczaj jedynie widelcem (z wyjątkiem spaghetti, pappardelle czy tagliatelle, które można spożywać również z pomocą łyżki). Jest to nie tylko obyczaj, ale także wielowiekowa tradycja. Wydaje się to pozornie prozaiczne, ale ciekawostek na ten temat możemy doszukać się już w źródłach z XVII w.
Gospodynie bowiem starały się używać noży jak najrzadziej, ponieważ bardzo szybko śniedziały. Oczywiście z biegiem czasu się to nieco zmieniło. W przypadku krótkich form makaronowych (świderków, uszek, penne, kolanek, kokardek, rurek), które zazwyczaj spożywa się jedynie z pomocą widelca, możemy posłużyć się również nożem. Najczęściej wynika to z obecności na talerzu sosu i dodatków, np. kawałków warzyw, czy mięsa, które należy podzielić na mniejsze części. Jedząc zaś jeden z najbardziej popularnych makaronów – spaghetti, używamy widelca albo łyżki i widelca. Spożywanie tej potrawy jednym sztućcem wymaga jednak pewnego doświadczenia, zaś dwoma – polecane jest dla początkujących, co jest w pełni akceptowane i nie będzie odczytane jako nietakt przy stole. Podobną metodą możemy spożywać również makarony takie jak: pappardelle czy tagliatelle.
Gdy wiemy już, czym i w jaki sposób jeść, to warto się również zastanowić, które wino będzie najlepsze do serwowanego przez nas dania. Wybór odbywa się na podstawie sosu, którego nie może być za dużo – ma on jedynie nadać smak potrawie, a nie ją zdominować. Do makaronów z białym sosem odpowiednie będzie wino białe, wytrawne, niebeczkowe. Serwując sosy pomidorowe dobrze jest natomiast wykorzystać czerwone wino, np. półwytrawne. Gdy na naszym stole znajdzie się makaron z warzywami to wypada natomiast dołączyć do niego białe, różowe lub młode czerwone wino. Co będzie dobre do sosów mięsnych? Dobrze komponują się one z wyrazistymi winami czerwonymi.
Pozostaje jeszcze problem z tym, w jaki sposób podawać nasze dania. Sałatki makaronowe dobrze jest umieścić na szklanym półmisku. Dania, w których głównym elementem po makaronie jest sos, warto natomiast serwować w głębokim talerzu. Oczywiście nie jest to sztywna reguła i jeśli mamy potrzebę podania dania na bardziej płaskim naczyniu – nie będzie to oznaką naszego nietaktu. Nie trzeba się jednak w tej kwestii ograniczać. Posiłek makaronowy można podawać również w naczyniu żaroodpornym. To oczywiście idealne rozwiązanie przede wszystkim dla zapiekanek, które można w taki sposób zaserwować.
Źródło: Synertime
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.