Produkty, które najczęściej pojawiają się na naszych rusztach, to kiełbasa, kaszanka i tłuste mięsa. Są one nie tylko ciężkostrawne, ale i kaloryczne. Istnieją jednak proste reguły, dzięki którym spotkania przy grillu nie odbiją się negatywnie na naszej figurze i zdrowiu.
Przede wszystkim zrezygnujmy z tłustych mięs typu karkówka i schab na rzecz drobiu i chudej wołowiny. Pamiętajmy także o wcześniejszym marynowaniu mięsa. Dzięki temu stanie się ono bardziej kruche i nie będzie wymagało długiego pieczenia. Przesuszone mięso jest ciężkostrawne i ma znikome wartości odżywcze. Do jego pieczenia używajmy aluminiowych tacek, które umożliwiają przyrządzenie soczystych i równomiernie przypieczonych mięs. Ograniczają także spalanie tłuszczu na ogniu. Warto o tym pamiętać, gdyż kapiący na węgiel tłuszcz powoduje tworzenie się szkodliwych oparów osadzających się na grillowanym jedzeniu.
Zdrową alternatywą dla tradycyjnych potraw z grilla są także ryby. Aby były soczyste i aromantyczne, wystarczy doprawić je solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny, a następnie owinąć w folię aluminiową. Upieczona w niej ryba zachowa swój kształt i nie połamie się w trakcie odwracania. Folia przyspieszy także pieczenie ryby – warto zwrócić na to uwagę, gdyż wysoka temperatura niszczy cenne dla zdrowia kwasy omega-3 zawarte w rybim tłuszczu. Przy grillowaniu sprawdzi się np. folia aluminiowa marki Jan Niezbędny, która jest o 22% grubsza niż dostępne na rynku folie. Dzięki temu jest wyjątkowo mocna, nie pęka i nie kruszy się podczas użytkowania.
Pysznym i lekkim dodatkiem do mięsa będą także warzywa. Świeże nie potrzebują szczególnej obróbki. Wystarczy przyprawić je solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz skropić oliwą z pierwszego tłoczenia. Warzywa odgrywają ważną rolę w trakcie grillowania, zawierają bowiem dużą ilość antyoksydantów niwelujących rakotwórcze substancje, które mogą odsadzać się w grillowanym mięsie.
Tak przyrządzone dania sprawią, że będziemy mogli w pełni korzystać z uroków grillowania w gronie rodziny i przyjaciół.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.