batatslodki_ikona
Jacek Bilczynski
04/11/2014

Batat z twarogiem i przyprawami korzennymi

Batat – słodki ziemniak rodem z Afryki – jest wdzięcznym przedmiotem kulinarnych eksperymentów. Polecamy lekką i smaczną przekąskę. Autorem przepisu jest Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”

SKŁADNIKI:

- 200 g batata
– 125 g chudego twarogu
– 1 łyżka lekkiego jogurtu
– 1/3 banana
– cynamon, kardamon, wanilia
– stewia

PRZYGOTOWANIE:

Batata umyć i przekroić wzdłuż. Gotować około 20 minut (aż stanie się miękki), a następnie odstawić na 3-4 minuty do ostygnięcia.
Odrobinę stewii (3-4 tabletki) rozpuścić w 1 łyżce wody. Dodać jogurt, chudy twaróg i przyprawy. Dokładnie wymieszać. W batacie wydrążyć środek (na głębokość około 1 cm). Wydrążony miąższ połączyć ze słodkim serkiem. Powstałą masę umieścić w batacie i dodać pokrojonego
w plastry banana.

Kaloryczność: 313 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcz: 1 g
Węglowodany: 47 g

batatslodki_ikona
batatslodki_ikona

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Dagmara 21/08/2019 16:36

    CytujSkomentuj

    Bardzo lubię bataty i bardzo namawiam każdego, kto nie zna tego smakołyku, do spróbowania. Batat jest o tyle wdzięcznym tworem ;) że można z nim poszaleć w kuchni i przygotować potrawy i na słodko i wytrawnie.

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.