SKŁADNIKI:
– 250 g płatków owsianych
– 100 g ryżu preparowanego
– 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 100 g miodu
– filiżanka rodzynek
– filiżanka suszonych fig
– 5 łyżek cukru brzozowego
– 1/2 filiżanki siemienia lnianego
– 2 jaja
– kilka kropli aromatu waniliowego
– 4 duże łyżki oleju kokosowego
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
– szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Cukier, miód, olej kokosowy i jaja zmiksować na jednolitą masę. Dodać aromat waniliowy, imbir, cynamon, siekane figi i rodzynki, dokładnie wymieszać. Siemię lniane zmielić, dodać płatki owsiane, mąkę, sól oraz preparowany ryż, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami do uzyskania gęstej, lepkiej masy. Blachę do pieczenia wyłożyć folią i posmarować odrobiną oleju kokosowego, a następnie wyłożyć równomiernie masę na batoniki (powinna mieć około 1-1,5 cm grubości). Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około
20 minut. Następnie pokroić na kształt batonów i pozostawić do ostygnięcia. Z podanej ilości składników powstanie około 24 batoników.
Kaloryczność (1 batonika): 127 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcz: 3 g
Węglowodany: 22 g
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.