batoniki_ikona
Jacek Bilczynski
26/01/2015

Batoniki energetyczne

Duża ilość węglowodanów, również tych prostych, oraz średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe sprawiają, że ten posiłek idealnie nadaje się do spożycia bezpośrednio po intensywnym wysiłku. Autorem przepisu jest Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”

SKŁADNIKI:
– 250 g płatków owsianych
– 100 g ryżu preparowanego
– 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 100 g miodu
– filiżanka rodzynek
– filiżanka suszonych fig
– 5 łyżek cukru brzozowego
– 1/2 filiżanki siemienia lnianego
– 2 jaja
– kilka kropli aromatu waniliowego
– 4 duże łyżki oleju kokosowego
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
– szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
Cukier, miód, olej kokosowy i jaja zmiksować na jednolitą masę. Dodać aromat waniliowy, imbir, cynamon, siekane figi i rodzynki, dokładnie wymieszać. Siemię lniane zmielić, dodać płatki owsiane, mąkę, sól oraz preparowany ryż, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami do uzyskania gęstej, lepkiej masy. Blachę do pieczenia wyłożyć folią i posmarować odrobiną oleju kokosowego, a następnie wyłożyć równomiernie masę na batoniki (powinna mieć około 1-1,5 cm grubości). Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około
20 minut. Następnie pokroić na kształt batonów i pozostawić do ostygnięcia. Z podanej ilości składników powstanie około 24 batoników.

Kaloryczność (1 batonika): 127 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcz: 3 g
Węglowodany: 22 g

batoniki_ikona
batoniki_ikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.