SKŁADNIKI:
– 200 ml naturalnego, odtłuszczonego mleka sojowego
– 100 g lekkiego twarogowego serka homogenizowanego
– sok z 1/2 cytryny
– kilkanaście listków świeżej mięty
– stewia (około 10 tabletek)
– 1 łyżeczka żelatyny
PRZYGOTOWANIE:
Mleko podgrzać na ogniu lub w kuchence mikrofalowej, dodać rozkruszoną stewię oraz żelatynę. Nieustannie mieszać, aż składniki się połączą. Wlać sok z cytryny oraz połowę posiekanych liści mięty. W oddzielnym naczyniu dokładnie rozgnieść twarożek z pozostałą częścią
mięty. Kiedy mleko nieco ostygnie, wlać je do twarogowej masy. Dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być dość płynna. Wstawić wszystko do lodówki na kilka godzin.
Kaloryczność: 120 kcal
Węglowodany: 4 g
Tłuszcz: 4 g
Białko: 17 g
CytujSkomentuj
Ale cudowny deserek! Wygląda jak chmurka z nieba a to coś pysznego do zjedzenia )) no i przepis nie wygląda na jakiś bardzo trudny do wykonania. Co prawda szybciej się zawsze zjada niż coś robi ale takie jest życie . Czy ktoś może już to robił i może się podzielić opinią?