Oto przepis na miętowo-cytrynową herbatę w wersji mrożonej. Sprawdzi się ona idealnie w letnie dni, ponieważ napar z mięty z dodatkiem cytryny jednocześnie orzeźwia i przeciwdziała senności, a także pozostawia uczucie świeżości w ustach.
Mrożona herbata z miętą i cytryną (dzbanek 750ml)
Składniki (dzbanek 750 mln):
- 600 ml gorącej, ugotowanej wody
- 150 ml zimnej wody
- 2 torebki zielonej herbaty cytrynowej
- 1 torebka herbaty miętowej
- kilka plasterków cytryny
- cukier lub miód według uznania
- kostki lodu
Przygotowanie: Naszykuj dwie szklanki, jedną o pojemności 200 ml i w niej przygotuj herbatę miętową, zaś drugą o pojemności 400 ml wykorzystaj do zaparzenia herbaty. Po kilku minutach wyjmij torebki i przygotowane napary przelej do dzbanka. Dodaj cukier lub miód według uznania. Następnie dolej zimnej wody, wrzuć kilka plasterków cytryny i kostki lodu. Dla podkreślenia smaku do herbaty możesz wrzucić kilka listków mięty.
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości oryginalnym wyglądem herbaty, przygotuj wcześniej kostki lodu z listkami mięty. Wystarczy do każdej przegródki w foremce do lodu włożyć listek ziół i zalać go wodą.
Źródło: 38 PR
CytujSkomentuj
Ah, ale wspaniałości! Uwielbiam takie smaki! No i tony cukru tu nie ma, tylko to, co sami tam włożymy. Kupiłam sobie butelkę, która utrzymuje zimno do 12 h i ciepłe do 24 h i to bardzo sobie chwalę, bo biorę ze sobą zawsze moje pyszne picie, nie kupuję na mieście, w plastiku i właśnie – wiem, co jest w środku )) polecam!