To dieta jest w dużej mierze odpowiedzialna za nieodpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Dotyczy to głównie cholesterolu LDL, który potocznie określany jest także złym. To właśnie jego podwyższony poziom sprzyja chorobom układu krążenia i serca. Gdy w pokarmach jest zbyt dużo tłuszczów zwierzęcych oraz mięsa i jajek, do organizmu dostaje się cholesterol pochodzący właśnie z nich i to powoduje, że jego poziom jest za wysoki. Rozwiązaniem jest w związku z tym dieta niskocholesterolowa.
Co jeść, a co ograniczać?
Wśród produktów, które powinno się ograniczać, znajdują się przede wszystkim:
- tłuste mięsa – głównie wieprzowina, wołowina
- tłuste wędliny i pasztety
- tłuszcze zwierzęce – smalec i masło
- produkty wysoko przetworzone i fast-foody
- jajka, głównie żółtka
W diecie powinno się znaleźć więcej następujących produktów:
- owoce
- warzywa
- warzywa strączkowe
- tłuste ryby
- oliwy i oleje bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe
- produkty pełnoziarniste – makarony, chleb, brązowy ryż
- kasze
- chudy nabiał
- muesli, otręby
- nasiona, orzechy, owoce suszone
- margaryny ze sterolami roślinnymi
Warto przy tym pamiętać o odpowiednim przygotowywaniu potraw, najlepiej bez długiego smażenia. Zamiast niego można wybrać grillowanie, pieczenie, gotowanie na parze, krótkie podsmażanie, przygotowywanie potraw w mikrofalówce.
Łatwa i szybka potrawka z kurczaka z warzywami
Składniki:
- 60-70 dag piersi z kurczaka bez skóry
- 20 dag pieczarek
- 10 dag włoszczyzny
- 2 płaskie łyżki mąki
- 3 łyżki śmietany o obniżonej ilości tłuszczu
- koperek lub natka pietruszki, lub inne ulubione zioła, pieprz, sól
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, zalej małą ilością wody i gotuj na wolnym ogniu. Warzywa pokrój w słupki i dodaj do garnka. Pieczarki pokój w plasterki i podsmaż na złoto. Gdy składniki zmiękną, dodaj je razem na patelnię i podduś ze śmietaną z rozprowadzoną mąką. Gdy potrawa stanie się gęsta, dopraw ją pieprzem, solą oraz koperkiem lub natką, czy też innymi przyprawami. Podawaj z brązowym ryżem, ziemniakami lub kaszą.
Pyszna sałatka z łososiem i selerem
Składniki:
- 60 dag wędzonego łososia
- jeden większy seler
- natka pietruszki i szczypiorek
- pieprz
Sos:
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 łyżki twarożku homogenizowanego
- łyżeczka musztardy
Obierz i ugotuj seler, pokrój go w drobną kostkę. Rybę pokrój w kostkę o takiej samej wielkości. Składniki wymieszaj ze sobą, polej przygotowanym sosem i dopraw. Podawaj na zimno. Zatem gdy także twoim problemem jest podwyższony cholesterol, przede wszystkim pomyśl o zmianie swojej diety na zdrowszą. W ten sposób możesz zapobiegać nie tylko schorzeniom serca i układu krążenia, ale również poprawić swoje trawienie.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.