zdrowie38_ikona123_2014
Kalina Samek
07/10/2014

Dietą w podwyższony cholesterol

Z podwyższonym cholesterolem ma problem aż 61 proc. dorosłych Polaków. To zatrważająca liczba, biorąc pod uwagę, że to właśnie wysoki poziom cholesterolu jest przyczyną zawałów serca, udarów mózgu i miażdżycy. Gdy wyniki nie są prawidłowe, warto wziąć sprawy w swoje ręce i przede wszystkim zmienić dietę

To dieta jest w dużej mierze odpowiedzialna za nieodpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Dotyczy to głównie cholesterolu LDL, który potocznie określany jest także złym. To właśnie jego podwyższony poziom sprzyja chorobom układu krążenia i serca. Gdy w pokarmach jest zbyt dużo tłuszczów zwierzęcych oraz mięsa i jajek, do organizmu dostaje się cholesterol pochodzący właśnie z nich i to powoduje, że jego poziom jest za wysoki. Rozwiązaniem jest w związku z tym dieta niskocholesterolowa.

Co jeść, a co ograniczać?

Wśród produktów, które powinno się ograniczać, znajdują się przede wszystkim:

  • tłuste mięsa – głównie wieprzowina, wołowina
  • tłuste wędliny i pasztety
  • tłuszcze zwierzęce – smalec i masło
  • produkty wysoko przetworzone i fast-foody
  • jajka, głównie żółtka


W diecie powinno się znaleźć więcej następujących produktów:

  • owoce
  • warzywa
  • warzywa strączkowe
  • tłuste ryby
  • oliwy i oleje bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe
  • produkty pełnoziarniste – makarony, chleb, brązowy ryż
  • kasze
  • chudy nabiał
  • muesli, otręby
  • nasiona, orzechy, owoce suszone
  • margaryny ze sterolami roślinnymi

Warto przy tym pamiętać o odpowiednim przygotowywaniu potraw, najlepiej bez długiego smażenia. Zamiast niego można wybrać grillowanie, pieczenie, gotowanie na parze, krótkie podsmażanie, przygotowywanie potraw w mikrofalówce.


Łatwa i szybka potrawka z kurczaka z warzywami

Składniki:

  • 60-70 dag piersi z kurczaka bez skóry
  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag włoszczyzny
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany o obniżonej ilości tłuszczu
  • koperek lub natka pietruszki, lub inne ulubione zioła, pieprz, sól

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, zalej małą ilością wody i gotuj na wolnym ogniu. Warzywa pokrój w słupki i dodaj do garnka. Pieczarki pokój w plasterki i podsmaż na złoto. Gdy składniki zmiękną, dodaj je razem na patelnię i podduś ze śmietaną z rozprowadzoną mąką. Gdy potrawa stanie się gęsta, dopraw ją pieprzem, solą oraz koperkiem lub natką, czy też innymi przyprawami. Podawaj z brązowym ryżem, ziemniakami lub kaszą.


Pyszna sałatka z łososiem i selerem

Składniki:

  • 60 dag wędzonego łososia
  • jeden większy seler
  • natka pietruszki i szczypiorek
  • pieprz

Sos:

  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki twarożku homogenizowanego
  • łyżeczka musztardy


Obierz i ugotuj seler, pokrój go w drobną kostkę. Rybę pokrój w kostkę o takiej samej wielkości. Składniki wymieszaj ze sobą, polej przygotowanym sosem i dopraw. Podawaj na zimno. Zatem gdy także twoim problemem jest podwyższony cholesterol, przede wszystkim pomyśl o zmianie swojej diety na zdrowszą. W ten sposób możesz zapobiegać nie tylko schorzeniom serca i układu krążenia, ale również poprawić swoje trawienie.

zdrowie38_ikona123_2014
zdrowie38_ikona123_2014

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.