SKŁADNIKI:
– 3 łyżki mąki żytniej razowej
– 2 łyżki mąki pszennej z pełnego ziarna
– 1 łyżeczka naturalnego kakao
– 150 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego
– 125 g chudego twarogu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
– szczypta sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– stewia
– 100 ml wody
– przyprawa do piernika, cynamon
PRZYGOTOWANIE:
4-5 tabletek stewii rozgnieść, dodać żelatynę i rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Dodać szczyptę cynamonu, 1 łyżkę jogurtu oraz twaróg. Wymieszać na jednolitą masę i odstawić do lodówki. W misce umieścić mąkę, kakao, proszek do pieczenia, odrobinę sody oraz przyprawę do piernika. Dodać olej kokosowy, pozostałą część jogurtu oraz stewię (8-10 tabletek) rozpuszczoną w około 50 ml gorącej wody. Dokładnie
wymieszać na ciasto (w razie konieczności podlać odrobinę wodą). Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto powinno mieć grubość około 1 cm). Piec w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie przekroić na połowę i pozostawić na kilka minut do ostygnięcia. Jedną część ciasta, która posłuży jako spód, posmarować masą serową i przykryć drugą częścią. Delikatnie docisnąć i umieścić w lodówce na około 2 godziny.
Kaloryczność (całego ciasta):
405 kcal
Białko: 32 g
Tłuszcz: 9 g
CytujSkomentuj
I a to właśnie bardzo lubię artykuły i przepisy Pana Jacka. Za to, że jest nadal przepis ze strefy fit a można zjeść coś pysznego i dodatkowo – a co jest ważne dla mnie – łatwego do zrobienia. Pierniczek wygląda wprost bosko, aż do schrupania. Jak tylko się zbiorę do zrobienia to dam znać jak mi poszło