Dorsz należy do ryb, które mamy w zasięgu ręki przez cały rok, niezależnie od pory. Jednak właśnie latem możemy skosztować go w nowej odsłonie, jako danie z grilla. I warto, choćby ze względu na zbyt rzadkie spożywanie ryb przez Polaków. Zamiast kiełbaski, karkówki czy nawet drobiu można raz na jakiś czas wprowadzić do listy potraw z grilla właśnie ryby.
Dorsz to dobry wybór, choćby ze względów praktycznych. Nie jest najdroższą z ryb i posiada mało ości. Z kolei jego właściwości mają stymulujący wpływ na układ odpornościowy. Wysoka zawartość białka idzie w parze z bardzo niskim udziałem tłuszczu (ponad 10-krotnie niższym niż w makreli czy łososiu). W dodatku mięso tej ryby to bogactwo potasu, fosforu, selenu, a także cenne źródło witamin B3 i B12. I jak, przekonaliśmy Was do wrzucenia go na ruszt? Jeśli tak, poniżej znajdziecie przepis na dorsza w stylu śródziemnomorskim!
Składniki:
- dorsz
- cytryna
- tymianek (najlepiej świeży)
- dressing włoski (woda, ocet, olej, sok z cytryny, cukier, zioła śródziemnomorskie)
- sól morska
- pieprz ziołowy
Przygotowanie: Cytrynę dokładnie umyj i zetrzyj skórkę. Sól wymieszaj razem z pieprzem, sokiem z cytryny, posiekanym tymiankiem, dressingiem i startą skórką. Marynuj w tej mieszance rybę przez godzinę. Najcięższa część zadania już za Tobą. Teraz grilluj ok. 15 minut w zależności od grubości ryby i smacznego!
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.