roladkiszpinak_ikona
Jacek Bilczynski
10/03/2015

Drobiowe roladki z szpinakiem

Pyszna i zdrowa przekąska. Polecamy wielbicielom szpinaku. Przepis przygotował Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”

SKŁADNIKI:
150 g chudego mięsa z indyka
– 150 g świeżego szpinaku
– 1 łyżka tartego parmezanu (około 15 g)
– 1/2 jabłka
– 1 marchewka
– 1/4 główki kapusty czerwonej
– 1/4 główki kapusty białej
– 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka octu winnego
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku
– biały pieprz, kilka listków świeżej mięty
– suszona pietruszka, szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak, czosnek i ser zmielić w blenderze, doprawić odrobiną soli, pieprzem, miętą i pietruszką. Gotową masę umieścić na rozbitym mięsie, zawinąć (na kształt roladki) i związać sznurkiem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza. Jabłko oraz marchewkę zetrzeć na tarce i skropić oliwą. Kapustę białą drobno pokroić, wymieszać z
jogurtem i odrobiną pieprzu. Podobnie pokroić kapustę czerwoną i skropić octem winnym. Z gotowego mięsa usunąć sznurek i pokroić na mniejsze kawałki. Podawać z wcześniej przygotowanymi surówkami.

Kaloryczność: 284 kcal
Białko: 36 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 17 g

roladkiszpinak_ikona
roladkiszpinak_ikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.