Wołowina jest mięsem, które może okazać się znakomitym kompanem zdrowej diety. Zawiera dużo kreatyny, która może pomóc budować mięśnie. Do tego, to solidna dawka żelaza oraz sprzężony kwas linolowy – składniki, których próżno szukać w takiej ilości w drobiu czy
wieprzowinie. Jednak jej przygotowanie często nastręcza wiele problemów. Podpowiadamy więc, jak usmażyć wołowinę, by była soczysta, aromatyczna i delikatna.
Zacznijmy od wyboru odpowiedniego kawałka. Najchudsza i najlepsza jakościowo będzie polędwica. Powinna mieć grubość około 3 cm. Jeśli na mięsie znajdują się kawałki tłuszczu, można je wyciąć. Kolejny krok to pozostawienie mięsa w temperaturze pokojowej na około 30-45 minut, dzięki temu włókna mięśniowe ulegną rozluźnieniu. Następnie należy rozgrzać patelnię, powinna być bardzo gorąca, warto użyć odrobiny oleju kokosowego, ponieważ jego temperatura rozkładu jest wysoka.
Mięso doprawiamy odrobiną soli i smażymy przez około 2,5-3 minuty z każdej strony, co minutę obracając i nacierając ząbkiem czosnku (nie nakłuwamy mięsa!). Pod koniec smażenia wrzucamy na patenię odrobinę rozmarynu. Po usmażeniu doprawiamy pieprzem i pozostawiamy mięso na kilka minut (nie kroimy go i nie nakłuwamy). Tak przygotowana wołowina będzie przypieczona na zewnątrz i delikatna, soczysta, różowa w środku. Znakomicie nadaje się do warzyw, pieczywa, ryżu, makaronów czy batatów.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.