wolowina_ikona
Jacek Bilczynski
16/08/2014

Idealna wołowina

Znakomicie nadaje się do warzyw, pieczywa, ryżu, makaronów czy batatów. Jej smakowite przyrządzenie to nie lada sztuka. Przepis na idealną wołowinę przygotował Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”

Wołowina jest mięsem, które może okazać się znakomitym kompanem zdrowej diety. Zawiera dużo kreatyny, która może pomóc budować mięśnie. Do tego, to solidna dawka żelaza oraz sprzężony kwas linolowy – składniki, których próżno szukać w takiej ilości w drobiu czy
wieprzowinie. Jednak jej przygotowanie często nastręcza wiele problemów. Podpowiadamy więc, jak usmażyć wołowinę, by była soczysta, aromatyczna i delikatna.
Zacznijmy od wyboru odpowiedniego kawałka. Najchudsza i najlepsza jakościowo będzie polędwica. Powinna mieć grubość około 3 cm. Jeśli na mięsie znajdują się kawałki tłuszczu, można je wyciąć. Kolejny krok to pozostawienie mięsa w temperaturze pokojowej na około 30-45 minut, dzięki temu włókna mięśniowe ulegną rozluźnieniu. Następnie należy rozgrzać patelnię, powinna być bardzo gorąca, warto użyć odrobiny oleju kokosowego, ponieważ jego temperatura rozkładu jest wysoka.
Mięso doprawiamy odrobiną soli i smażymy przez około 2,5-3 minuty z każdej strony, co minutę obracając i nacierając ząbkiem czosnku (nie nakłuwamy mięsa!). Pod koniec smażenia wrzucamy na patenię odrobinę rozmarynu. Po usmażeniu doprawiamy pieprzem i pozostawiamy mięso na kilka minut (nie kroimy go i nie nakłuwamy). Tak przygotowana wołowina będzie przypieczona na zewnątrz i delikatna, soczysta, różowa w środku. Znakomicie nadaje się do warzyw, pieczywa, ryżu, makaronów czy batatów.

wolowina_ikona
wolowina_ikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.