bezy_ikona
Jacek Bilczynski
05/12/2014

Imbirowe bezy ze stewią

Wyglądają i smakują obłędnie, a do tego nie przysporzą dodatkowych kilogramów. Autorem przepisu jest Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”

SKŁADNIKI:
– 4 białka jaja
– 10-12 tabletek stewii
– 1 łyżeczka cukru
– szczypta soli
– szczypta suszonego imbiru

PRZYGOTOWANIE:
Białka z dodatkiem odrobiny soli ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo rozkruszoną stewię, imbir oraz cukier (najlepiej w formie cukru pudru). Ubitą pianę przekładamy do woreczka z odciętym jednym końcem, a następnie wyciskamy niewielkie porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane bezy umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 70-100 stopni Celsjusza. Uchylamy drzwiczki i suszymy przez około 1 godzinę. Bezy powinny pozostać w piekarniku aż do ostygnięcia. Przepis można wzbogacić o cynamon, kakao, a nawet ostrą paprykę chilli!

Kaloryczność (całej porcji): 84 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcz: 0 g
Węglowodany: 5 g

bezy_ikona
bezy_ikona

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Dagmara 21/08/2019 16:35

    CytujSkomentuj

    No bezy to ja wiem, że nie zrobię :/ nie te umiejętności niestety. Wygląda to pysznie oczywiście i bardzo chętnie bym takie cudo zjadła, ale słyszałam, że beza jest mega trudna do wykonania. Tu wygląda szybko i prosto a tak naprawdę pewnie mi się nie uda.

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.