indykpomarancza_indyk
Jacek Bilczynski
27/08/2014

Indyk z warzywami w sosie z pomarańczy

Przepis na lekki obiad bogaty w witaminę C, w sam raz na ciepłe dni. Przepis przygotował Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”

SKŁADNIKI:
– 150 g piersi z indyka
– 1 pomarańcza
– 1/4 cytryny
– 1/4 papryczki chilli
– 2 łyżki suszonej żurawiny
– 1 niewielka marchewka
– 6-7 kwiatów brokuła
– kurkuma, pieprz, majeranek
– szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
Przygotować marynatę – wymieszać sok z 1/2 pomarańczy, cytryny, siekanej papryki chilli oraz skórki otartej z połowy pomarańczy. Dodać pokrojonego na małe kawałki indyka i doprawić kurkumą, majerankiem oraz pieprzem. Odstawić na 20-30 minut do lodówki. Następnie usmażyć mięso na teflonowej patelni, podlewając marynatą. Po około 3-4 minutach dodać tartą marchewkę i dusić pod przykryciem przez 5-6 minut. Pod koniec duszenia dodać żurawinę i pozostawić na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. W tym czasie zblanszować kwiaty brokuła, zanurzając na kilka chwil w osolonej, gorącej wodzie, a następnie polewając zimną wodą. Mięso, wraz z powstałym sosem, ułożyć na talerzu, dodać pozostałą część pomarańczy pokrojoną w kostkę oraz brokuła.

Kaloryczność: 233 kcal
Białko: 31 g
Tłuszcz: 1 g
Węglowodany: 25 g

indykpomarancza_indyk
indykpomarancza_indyk

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.