SKŁADNIKI:
– 150 g piersi z indyka
– 1 pomarańcza
– 1/4 cytryny
– 1/4 papryczki chilli
– 2 łyżki suszonej żurawiny
– 1 niewielka marchewka
– 6-7 kwiatów brokuła
– kurkuma, pieprz, majeranek
– szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować marynatę – wymieszać sok z 1/2 pomarańczy, cytryny, siekanej papryki chilli oraz skórki otartej z połowy pomarańczy. Dodać pokrojonego na małe kawałki indyka i doprawić kurkumą, majerankiem oraz pieprzem. Odstawić na 20-30 minut do lodówki. Następnie usmażyć mięso na teflonowej patelni, podlewając marynatą. Po około 3-4 minutach dodać tartą marchewkę i dusić pod przykryciem przez 5-6 minut. Pod koniec duszenia dodać żurawinę i pozostawić na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. W tym czasie zblanszować kwiaty brokuła, zanurzając na kilka chwil w osolonej, gorącej wodzie, a następnie polewając zimną wodą. Mięso, wraz z powstałym sosem, ułożyć na talerzu, dodać pozostałą część pomarańczy pokrojoną w kostkę oraz brokuła.
Kaloryczność: 233 kcal
Białko: 31 g
Tłuszcz: 1 g
Węglowodany: 25 g
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.