SKŁADNIKI (na około 3-4 duże ciasteczka):
– 3-4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 1 duża łyżka oleju kokosowego
– 150 g lekkiego twarogowego serka homogenizowanego
– 1 łyżeczka naturalnego miodu
– 1 żółtko
– 75 g jagód
– 150 g truskawek
– około 100 ml wody
– szczypta soli
– stewia
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, szczyptę soli i rozkruszoną stewię (około 7-10 tabletek) mieszamy na stolnicy. Olej kokosowy rozgrzewamy i dodajemy do mąki. Zagniatamy na formę kruszonki, dodajemy żółtko i ponownie zagniatamy. Gotową masę owijamy folią i umieszczamy na 30 minut w lodówce. Ze schłodzonego ciasta formujemy cienkie placuszki i wylepiamy nimi duże foremki do babeczek (środek pozostawiamy pusty). Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie ciepłe babeczki delikatnie wyjmujemy z foremek i pozostawiamy na pergaminie do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w około 50 ml gorącej wody, mieszamy z serkiem i rozkruszoną stewią (około 2-3 tabletki), a następnie odstawiamy na około 15-20 minut. Gotową masę serową umieszczamy w schłodzonych babeczkach. Dodajemy pokrojone truskawki oraz jagody. Podgrzewamy 50 ml wody (powinna być ciepła, ale nie gorąca), dodajemy miód, mieszamy, a następnie polewamy gotowe babeczki. Ciasteczka umieszczamy na 30 minut w lodówce.
Kaloryczność (całego przepisu: 3-4 dużych babeczek): 375kcal
Białko: 21 g
Tłuszcz: 15 g
Węglowodany: 39 g
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.