kurczakwarzywa_ikona
Jacek Bilczynski
04/09/2014

Kurczak z warzywami i ziemniakami

Pomysł na lekki obiad lub przekąskę. Jako dodatek, obok niewielkiej ilości ziemniaków, dodajemy przede wszystkim warzywa. Przepis przygotował Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”

SKŁADNIKI:
– 120 g polędwiczek z piersi kurczaka
– 1 duży ziemniak
– 1 niewielka marchewka
– 1/2 cukinii
– 100g mrożonej fasolki szparagowej
– 2-3 kwiaty brokuła
– 2 łyżki kukurydzy konserwowej
– zioła prowansalskie, czarny pieprz
– szczypta soli
– 1 łyżeczka oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE:
Patelnię rozgrzać i dodać odrobinę oleju kokosowego (w przypadku dobrej patelni teflonowej, olej można pominąć). Dodać polędwiczki z kurczaka oraz pokrojonego w cienkie plastry ziemniaka i smażyć przez około 2 minuty. Dodać mrożoną fasolkę i smażyć pod przykryciem przez 2-3 minuty, mieszając co chwilę. Dodać pokrojoną marchewkę, cukinię, kawałki brokuła oraz kukurydzę, doprawić i smażyć przez około 3-4 minuty, nieustannie mieszając.

Kaloryczność: 322 kcal
Białko: 25 g
Tłuszcz: 6 g
Węglowodany: 42 g

kurczakwarzywa_ikona
kurczakwarzywa_ikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.