makaronpapryka_ikona
Jacek Bilczynski
19/02/2015

Makaron z kurczakiem i sosem paprykowym

Jeśli dbamy o linię, warto pamiętać o wyborze pełnoziarnistego makaronu, zamiast tradycyjnego. Przepis przygotował Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”

SKŁADNIKI:
– 70 g pełnoziarnistego makaronu
– 120 g piersi z kurczaka
– 1/4 średniej cukinii
– 1 niewielka marchewka
– filiżanka zielonej fasoli
– 1 łyżeczka kremu z papryki bez konserwantów
– 1/2 filiżanki soku pomidorowego
– zioła prowansalskie, oregano
– pieprz cytrynowy, szczypta soli
– 2 łyżeczki oleju z pestek dyni

PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować. Kurczaka oraz warzywa pokroić na mniejsze kawałki, posypać pieprzem i szczyptą soli, a następnie zawinąć w folię i umieścić w piekarniku na około 15 minut (temperatura 180 stopni Celsjusza). Sok pomidorowy zagotować, dodać zioła prowansalskie, oregano, bazylię oraz krem z papryki (forma gęstej pasty z czerwonej papryki, można kupić ją w sklepach ze zdrową żywnością lub przygotować samodzielnie. W tym celu należy zblendować czerwoną paprykę i dusić ją z przyprawami do uzyskania gęstej masy). Pozostawić na ogniu przez 2-3 minuty nieustannie mieszając. Makaron wymieszać z kurczakiem i warzywami, dodać przygotowany sos i polać olejem z pestek dyni.

Kaloryczność: 441 kcal
Białko: 26 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 55 g

makaronpapryka_ikona
makaronpapryka_ikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.